Amazon i Netflix u SAD-u neće platiti ni dolara poreza na dobit


Amazon je u 2018. godini gotovo pa udvostručio dobit. 2017. godine ona je iznosila 5,6, da bi se u prošloj godini popela na čak 11,2 milijarde američkih dolara. Ali, uprkos silnim milijardama koje su kompaniji ostale u obliku dobiti, na njih će jedna od najvećih svetskih korporacija platiti porez od ravno – nula dolara, već drugu godinu zaredom.

Sličnu situaciju analitičari su primetili i kod Netflix-a. Prošla je godina i za ovaj streaming servis bila rekordna po finansijskim rezultatima – ostvareno je čak 845 miliona dolara profita – a porez na dobit obračunat u SAD-u isti je kao i kod Amazon-a: 0,00 USD. Kako je to moguće?

Vlada predsednika Trumpa u sklopu je olakšica za privredu 2017. godine donela veliku poreznu reformu u sklopu koje je smanjila osnovnu stopu poreza na dobit sa 35% na 21%, ali nije zatvorila razne "rupe" u poreznim propisima. Amazon je to iskoristio i od svoje dobiti odbio sve moguće i zakonom dozvoljene olakšice, kao na primer one na dodelu deoničkih opcija menadžerima, da bi na kraju porez obračunao po stopi od -1% (pa je država zapravo njima dužna 129 miliona dolara).

Situacija je i prije Trumpove reforme bila povoljna za velike kompanije. Amazon je tako od 2011. do 2016. plaćao porez po prosečnoj stopi od 11,4%, umesto propisanih 35%., takođe se služeći raznim olakšicama.

Na čemu je tačno Netflix "uštedeo" i kako je uspeo da prijavi nula dolara porezne obveze još uvek nije dospelo u javnost, ali očito je da su to sve učinili sasvim legalno. Koliko je to moralno, dalo bi se diskutovati.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.