Apple će omogućiti ''port'' aplikacija sa iOS-a na macOS


Apple je, kako saznaje Bloomberg, pripremio veliko iznenađenje za developere koje bi trebao najaviti na nadolazećoj developerskoj konferenciji WWDC početkom juna. Prema informacijama koje su se pojavile, kroz dve godine kreatorima aplikacija biće omogućeno da stvaraju "univerzalne" aplikacije koje će moći da funkcionišu jednako na iPhone-u, iPad-u ili Mac računaru.

Ova inicijativa unutar Apple-a nosi kodno ime Marzipan i sastoji se od nekoliko koraka. Prvi od njih trebao bi da bude predstavljen na WWDC-u, a sastojao bi se od SDK okruženja koje će omogućiti prenošenje aplikacija sa iPad-a na Mac – na kraju će na istom programskom kodu tako moći da budu zasnovane dve zasebne aplikacije za dve različite platforme.

Nakon toga, tokom 2020. godine developeri bi trebali da dobiju novi alat za "portovanje" aplikacija sa iPhone-a na Mac, dok bi 2021. trebao da bude lansiran alat koji će omogućiti izradu punokrvnih univerzalnih aplikacija za sve platforme u Apple-ovom ekosistemu odjednom. Isto tako do 2021. kompanija bi trebala da objedini prodavnice aplikacija za mobilne uređaje i Mac računarea u jedinstveni App Store.

Ovi planovi još nisu sa sigurnošću potvrđeni, ali je jasno da Apple ipak polako kreće u smeru spajanja i objedinjavanja svojih platformi – barem na način da ista aplikacija može raditi na više njih. Nešto o čemu nema govora, a iz Apple-a su ranije oštro i demantovali, jeste mogućnost da se iOS i macOS u nekoj budućnosti spoje u jedan jedinstveni operativni sistem.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.