Apple i Francuska se nagodili oko plaćanja zaostalih poreza


Iz francuske filijale Apple-a potvrđeno je kako je ta kompanija sa poreznim vlastima dogovorila detalje o plaćanju zaostalih poreza. Kao rezultat višegodišnje istrage francuskih poreznika zaključeno je da Apple u toj zemlji duguje poveći iznos poreza koji u proteklih deset godina nije naplaćen – pa je između Applea i nadležnih vlasti postignuta nagodba.

Apple će Francuskoj u na kraju uplatiti oko 500 miliona evra na ime zaostalih poreznih obveza. Do nagodbe je došlo u decembru nakon tajnih pregovora koji su trajali nešto više od mesec dana.

Zanimljivo, krajem oktobra Tim Cook je tvitao o svojem "izletu" u Pariz – pa je sada lako povezati da je tom prilikom očito, osim sa kolegama i saradnicima, sastančio i sa vladajućim političarima te pregovarao o naplati poreza.

Francuske vlasti su prošle godine sličnu nagodbu postigle i sa Amazon-om, a nedavno su, zajedno s nemačkima, još jednom pred EU stavile predlog o dodatnom oporezivanju multinacionalnih tehnoloških kompanija koje svoj položaj koriste za izbegavanje plaćanja punog iznosa poreza unutar država članica Evropske unije.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.