Apple: Ne želimo da budemo kompanija za elitu


Tokom gostovanja na Elon Universityju gde je održao predavanje i odgovarao na pitanja studenta, Apple-ov izvršni operativni direktor Jeff Williams rekao je kako su svi u kompaniji vrlo svesni zabrinutosti oko rastućih cena njihovih telefona i računara. Ali slične priče okružuju Apple još od kada je on stigao u kompaniju krajem devedesetih godina, a tokom odgovora na pitanje jednog studenta, kritikovao je analitičare i njihovo računanje profitnih marži – npr. nedavno smo mogli pročitati kako troškovi komponenta iPhone-a XS Max sa 256 GB memorije iznose 443 dolara, a reč je o telefonu koji se u SAD-u prodaje po 1249 dolara pa se stiče utisak da je Apple u plusu više od 800 dolara po prodatom telefonu.

Cifra koja je objavljena odnosi samo na cene komponenata, dok je sa cijenom uređaja potrebno pokriti i brojne druge faktore – od same proizvodnje, oglašavanja proizvoda, plata zaposlenih itd. Williams je, govoreći o takvim troškovima koji su "nevidljivi" analitičarima dao primer razvoja Apple Watch-a. Npr. za razvoj nekih opcija pametnog sata, Apple je morao izgraditi sopstvenu fiziološku laboratoriju u kojoj radi 40 medicinskih sestara te su sprovodili istraživanja u kojima je učestvovalo više od 10 hiljada ljudi.

Pre godinu i po, Apple je sa iPhone-om X dosegao granicu od hiljadu dolara za smartphone (prošle godine sa modelom XS Max tu su granicu još više pomakli), ali delom i na krilima dobre prodaje ovog uređaja cena dionice kompanije narasla je na rekordni nivo i Apple je ušao u istoriju kao prva kompanija čija je tržišna vrednost probila granicu od bilion dolara. Ali ubrzo nakon toga usledio je slobodan pad cene deonica i Apple je izgubio nekoliko stotina miliona dolara tržišne vrednosti, a Tim Cook čak je spomenuo i mogućnost snižavanja cena iPhone-a.

Williams je za Apple rekao da ne žele da bude elitistička kompanija i napomenuo je da trenutno puno toga rade na tržištima u razvoju, ali nije spomenuo znači li to i niže cene postojećih proizvoda ili predstavljanje nekih jeftinijih novih proizvoda. Jedan od trenutnih problema Apple jest činjenica da ljudi više ne kupuju nove telefone svake dve godine kada im istekne ugovor kao i ranije jer ne žele da daju hiljadu dolara za pametne telefone koji ne donose neke revolucionarne novitete u odnosu na uređaje koje već poseduju. Takođe, raste i popularnost kineskih kompanija čiji su telefoni dosta jeftiniji, a s opcijama se ne razlikuju previše od puno skupljih top modela Apple-ovih i Samsung-ovih mobilnih uređaja.

Hoće li sve navedeno uticati na Cooka i ekipu i hoće li novi modeli iPhone-a koje će Apple predstaviti u septembru ove godine biti jeftiniji ili će cena ipak ostati ista, saznaćemo za više od pola godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.