Foxconn odustaje od otvaranja fabrike u SAD-u


Prema pisanju američkih medija, ali i samog Foxconn-a, čini se da je propao ambiciozni plan tajvanske kompanije koji je predviđao otvaranje fabrike na američkom tlu, u Wisconsinu.

Vodstvo Foxconn-a zaključilo je kako ima se ta investicija jednostavno ne isplati te sa otvaranjem fabrike na američkom tlu ne bi bili kompetitivni.

Kao jedan od razloga za odustajanje od gradnje fabrike ističe se i visoka cena radne snage te logistički problemi vezani za udaljenost Wisconsina od Foxconn-ovih dobavljača smeštenih u Kini i Japanu. Tu je i višestruka revizija međusobnog dogovora između Foxconn-a i američkih vlasti gde su prvobitne vrlo povoljne olakšice i povlastice postupno smanjivane na štetu tajvanske komapnije.

Ideja o gradnji tvornice u SAD-u započela je 2017. godine, a Foxconn je u tu svrhu izdvojio 10 milijardi američkih dolara. U početku, fabrika je trebala da proizvodi LCD panele većih dijagonala, da bi posle taj plan promenjen, poslije je zamišljena kao fabrika za proizvodnju LCD panela manjih dijagonala (za računare, pametne telefone i tablet uređaje).

Ipak, Foxconn nije u potpunosti napustio svoj plan prisutnosti u SAD-u već sada umesto fabrike namerava da otvori centar za razvoj i istraživanje. Takav centar zahteva mnogo manje zaposlenih u odnosu na fabriku (u odnosu na Foxconn-ovo originalno obećanje od 13 hiljada radnih mesta).

Do kraja 2018. godine zaposleno je 179 osoba, dok bi do 2020. godine trebalo biti zaposleno 1000 osoba (u odnosu na originalni plan o zapošljavanju 5700 osoba).

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.