GPS u aprilu doživljava svoj ''Y2K bug''


Američko Ministarstvo državne bezbednosti izvestilo je ove nedelje kako svi čije merenje vremena zavisi o satelitskom navigacijskom sistemu Global Positioning System (GPS) trebaju da imaju na umu da će u aprilu možda trebati da svoje sisteme prilagode novom brojanju nedelja. Naime, GPS sistem vrlo precizno mora da meri vreme, na čemu se i zasniva triangulacija položaja i navigacija na Zemlji. Sistem ugrađen u satelite emituje podatke o koordiniranom univerzalnom vremenu (UTC), a mnogi se uređaji u svojem radu oslanjaju upravo na tu informaciju – i to ne samo za navigaciju.

Ali, problem u merenju vremena, tačnije datuma, u GPS sistemu se kod starijih uređaja javlja svakih 20-ak godina. Ovaj sistem datume beleži kroz redni broj nedelja zapisan u 10-bitnom binarnom obliku. Samo 10 bitova na raspolaganju znači da je moguće izbrojati tek 210, odnosno 1024 nedelja, nakon čega dolazi do resetovanja brojčanika na nulu i započinjanja nove "GPS epohe".

Prva epoha započela je 6. januara 1980. godine, završila je 21. avgusta 1999., a sledeći takav prelaz epoha (GPS rollover) zbiće se 6. aprila. Nakon tog prelaska na novu "nulti nedelju" neki stariji uređaji koji se oslanjaju na GPS podatke mogli bi datum 6.4.2019. pogrešno prikazivati kao 6.1.1980.

Noviji uređaji koji podržavaju standard IS-GPS-200 "znaju" kako podatke i nakon 6. aprila pretvoriti u tačno UTC vreme – a njih je većina, tako da obični korisnici i svi sa novijom opremom ne bi trebali da imaju problema oko ovog svojevrsnog "Y2K buga". Problem bi se mogao javiti kod uređaja proizvedenih pre 2010. godine koji u međuvremenu nisu ažurirani.

Svejedno, iz spomenutog američkog ministarstva upozoravaju sve koji upravljaju većim sistemima i infrastrukturom povezanom s GPS-om da pre planirane promene epohe provere da su na nju potpuno spremni, tj. da imaju nadograđen firmware koji će osigurati ispravno prikazivanje datuma.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.