Hakeri ukrali banci 13 miliona evra, zaustavljen platni promet


Hakeri su prilično uspešno izvršili cyber napad na Bank of Valletta u Malti prilikom čega su ukrali ogromnu količinu novca. Iako su iz banke ubrzo nakon napada poručili korisnicima kako je njihov novac na sigurnom, situacija baš i nije bajna. Naime, hakeri su ovim cyber napadom uspeli da ukradu čak 13 miliona evra, koje su prebacili na banke u Češkoj, SAD-u, Velikoj Britaniji i Honk Kongu.

Iako se o samom napadu još uvek ne zna puno detalja, podaci govore kako je banka primetila veliki broj čudnih transakcija u inostranstvo što im je ubrzo postalo sumnjičavo. Nakon toga javili su se iz državne vlasi gde su čelnicima banke poručili da je u toku hakerski napad i da bi bilo pametno obustaviti poslovanja kako šteta ne bi bila još većih razmera.

Banka je taj savet poslušala te je obustavila celokupno poslovanje, što znači da korisnici nisu u mogućnosti koristi usluge banke kao ni sredstava koja na banci imaju. Da bi stvar bila još gora, radi se o glavnoj banci u Malti preko koje ide gotovo 50 posto novčanog prometa te države.

Ovakvo gašenje bankovnog sistema uticalo je na celokupnu ekonomiju Malte jer je veliki broj radnji zaustavljen s obzirom na to da novac ne može da kruži sistemom. Kada će stvar biti u potpunosti razrešena još nije poznato, ali ovo je još jedno veliko upozorenje svima kako su digitalni sistemi krhki i kako je dovoljna samo jedna mala rupa da dođe do velikih problema.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.