Književna nagrada za knjigu napisanu putem WhatsApp-a


Behrouz Boochani je 35-godišnji Kurd koji se pre pet godina našao na australijskom ostrvu Manus u zatočeničkom centru nakon više pokušaja emigriranja iz Irana u Australiju. Tamo je zadržan u avgustu 2013. godine i od onda pokušava da pronađe svoj novi dom daleko od rata. Kako je po zanimanju novinar, a bavio se i borbom za ljudska prava i pisanjem poezije, počeo je da piše i u zatočeništvu.

U strahu da bi mu čuvari mogli zapleniti telefon i sve što je u njega ukucao, počeo je svom prevodiocu putem WhatsApp-a da šalje svoje svoje tekstove, koji su kasnije prošvercovani sa ostrva. Tako je kroz gotovo pet godina nastala autobiografska knjiga No Friend But the Mountains: Writing from Manus Prison, objavljena prošle godine. Knjiga se bavi životom u pritvoru, otuđenjem i dehumanizacijom zatvorenika, torturom i metodičkim dovođenjem u stanje očaja.

Za ovaj književni rad, napisan putem WhatsApp-a, Boochani je sada dobio ovogodišnju Viktorijansku nagradu za književnost, najviše priznanje te vrste u Australiji. Ovo je prvi put da je neko dobio značajnu književnu nagradu za pisanje putem WhatsApp-a – naravno, ne zato što je svojevoljno odabrao taj način izražavanja već stoga što mu je to bio jedini način da iz pritvora prenese svoje poruke u svet.

Boochani se na nagradi zahvalio putem video poziva, ali i dalje ostaje u izgnanstvu na ostrvu Manus čekajući da vidi kakva će mu biti daljnja sudbina.


Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.