Litvanija uoči Brexita privlači finansijsko tehnološke kompanije


Oko 100 britanskih finansijskih kompanija i inovativnih tehnoloških kompanija podnelo je zahtev za dobijanje dozvole za poslovanje u Litvaniji, novom evropskom finansijsko-tehnološkom središtu, kako bi osigurale pristup Evropskoj uniji nakon Brexita.

Britanija bi Evropsku uniju trebala da nnapusti 29. marta, a dve strane još nisu uredile svoje odnose nakon Brexita. To znači da kompanije koje su dobile dozvolu za poslovanje u Velikoj Britaniji možda neće imati pravo da pružaju takve finansijske usluge u EU.

Britanske kompanije traže dozvole za poslovanje sa elektronskim novcem, izjavio je u intervjuu Reuters-u član uprave središnje litvanske banke Marius Jurgilas.

"Kompanije, uključujući i mnoge prilično velike, ponašaju se kao zabrinuti studenti uoči ispita", dodao je Jurgilas.

Litvanija po njegovim rečima može da izda dozvolu za poslovanje sa elektronskim novcem u roku od tri meseca dok se u nekim zemljama EU-a čeka oko godinu dana. Stoga je zemlja u prednosti u odnosu na druga finansijsko-tehnološka središta, poput Luksemburga, Irske i Belgije, naglašava čelnik litvanske centralne banke.

“Svedočimo pravoj navali... Nemamo resursa za obradu svih podnetih zahteva. Prisiljeni smo da biramo i dajemo prioritet najmanje rizičnim podnosiocima”, ističe Jurgilas, ne navodeći imena kompanija zbog pravila o poverljivosti podataka.

Finansijsko-tehnološke kompanije počele su da pokazuju interes za Litvaniju pre nekoliko godina. Do početka ove godine centralna banka je izdala ukupno 83 dozvole, čime se Litvanija svrstala na drugo mesto među zemljama Evropske unije, odmah nakon Velike Britanije, prema vladinim podacima.

Među novopridošlicama su Google-ov Alphabet i britanska internet banka Revolut a Jurgilas ističe da je litvanska centralna banka spremna da proširi nadzoru ulogu s obzirom na snažan rast tog sektora.

Zvaničnik centralne banke pritom je odbacio tvrdnje da kompanije u Litvaniju privlači blagi regulatorni režim.

"Evropska unija ima institucije koje garantuju da tržišni regulatori u svim zemljama članicama, uključujući Litvaniju, rade prema istim standardima. Ako neka banka registrovana u Litvaniji osetno proširi obim poslovanja, nadzor nad njome preuzeće Evropska centralna banka", podsetio je Jurgilas.

U oktobru prošle godine irska centralna banka takođe je izviestila o naglom skoku broja kompanija za finansijske usluge koje se zbog Brexita žele da registruju u toj zemlji ili prošire poslovanje. Naveli su tada da obrađuju preko 100 zahteva, podseća Reuters.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.