Ništa od blokiranja adblockera: Chrome odustao od kontroverznog predloga


Prošlog meseca developeri su podigli buku oko novih predloga koji su se bili pojavili u dokumentu Manifest v3, u sklopu projekta Chromium. Kako smo tada izveštavali, najglasniji protivnik najavljenih promena u developerskim API-jima bio je Raymond Hill, developer koji održava adblockere uBlock Origin i uMatrix za browser Google Chrome, a koji je istaknuo da bi predloženim promenama njegovi adblockeri mogli odmah "staviti ključ u bravu".

Nije Hill bio jedini koji se pobunio protiv ograničavanja nekih API-ja i blokiranja pristupa developerima do za njih ključnih funkcija, pa su vesti o "pobuni" stigle i do Google-a. Krajem prošle nedelje Devlin Cronin, softverski inženjer iz te kompanije koji radi na projektu Chromium pojasnio je kako Manifest V3 neće biti prihvaćen sve dok oko njega postoje nedoumice i nezadovoljstvo.

Sporni webRequest API, na koji se u svojem radu oslanjaju rešenja za blokiranje oglasa, ipak neće biti uklonjen. Dodatno, promene će doživeti i novi declarativeNetRequest API koji je trebao da zameni ranije spomenuti. Sve promene idu u smeru zahteva koje su postavili sami developeri ekstenzija za browser Chrome, pa nakon usvajanja novih smernica među njima ne bi trebalo da bude nezadovoljnih.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.