Novi malware brzo prazni bateriju, usporava telefone i troši internet


Bezbednosni stručnjaci upozoravaju na novi malware nazvan DrainerBot koji se pojavio na pametnim telefonima koje pokreće Android, a proširio se putem aplikacija dostupnih u Google-ovom Play Store-u. Iako su te aplikacije poput Perfecta365, Draw Clash of Clans i drugih sada uklonjene iz Google-ove prodavnice aplikacijama, one su preuzete više od 10 miliona puta tako da je broj zaraženih telefona jako veliki.

Kako to često biva, korisnici nisu niti svesni da je njihov telefon zaražen malwareom, ali mogu primetiti da nešto nije u redu – prvo, baterija se jako brzo troši i telefon se može usporiti, a drugo je da im malware troši data saobraćaj pa tokom mesec dana može potrošiti više od 10 GB saobraćaja, što zavisno od tarife koja se koristi, može da bude jako skupo.

Do velike potrošnje baterije i data saobraćaja dolazi jer DrainerBot na telefonu "vrte" oglase koje vlasnici tog telefona ne vide, a zaražene aplikacije prijavljuju oglašivačkoj mreži da su se ti oglasi pojavili na legitimnim stranicama, ali oni se prikazuju na lažnim, odnosno prevarantskim stranicama. Eric Roza, stariji potpredsednik Oracle Dana Clouda čiji su istraživači pronašli malware, rekao je za medije kako je reč o jednoj od prvih velikih prevara sa oglasima koje uzrokuju direktnu finansijsku štetu za korisnike.

Roza kaže da troškovi za korisnike, zbog velike potrošnje data saobraćaja, mogu iznositi stotine dolara. Najavio je kako će Oracle sarađivati sa brojnim kompanijama sa tržišta digitalnog oglašavanja kako bi pronašli i sprečili slične prevare.

Sporne aplikacije, tvrde u Oracleu, distribuirala je holandska kompanija Tapcore koja inače developerima pomaže u pronalaženju instaliranih piratskih verzija njihovih aplikacije i onda korisnicima koji koriste piratske aplikacije prikazuje oglase. Iz Tapacore-a tvrde da su iznenađeni s ovim optužbama, negiraju povezanost sa širenjem malwarea i lažnim oglasima te su pokrenuli internu istragu kako bi utvrdili da li je takav kod distribuiran putem njihove mreže, a bez njihovog znanja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.