Objavljen popis telefona koji najviše i najmanje zrače korisnike


U medijima se često može naići na tekstove u kojima se piše o štetnosti zračenja telefona. Zavisno od izvoru jedni zastupaju tezu kako je zračenje telefona štetno, dok drugi navode da nije. Sasvim je izvesno da će prepirke oko toga potrajati i dalje.

Poznato je kako proizvođači telefona uz ostale podatke o uređaju objavljuju i onaj vezano uz njegovo zračenje kada se upotrebljava. Nemačka Savezna kancelarija za zaštitu od zračenja sastavio je stoga popis telefona koji najviše, odnosno najmanje zrače korisnike.

Na svakom popisu izdvojeno je 16 telefona koji su poređani po jačini zračenja. Najnepovoljnije, prvo mesto na lestvici telefona koji najviše zrače pripalo je Xiaomi-jevom Mi A1 modelu za kojeg se navodi zračenje od 1,75 W/kg. Na drugom mestu se nalazi OnePlus 5T sa 1,68 W/kg, a na trećem ponovno Xiaomi-jev telefon, ali ovog puta Mi Max 3 sa 1,58 W/kg.

Prvi telefon koji nije utemeljen na Android platformi, a nalazi se na ovom popisu je dakako iPhone, tačnije iPhone 7. Budući da je za njega izmereno zračenje od 1,38 W/kg pripalo mu je 9. mesto na lestvici. Sledeći iPhone na popisu je iPhone 8 koji se nalazi na 14. mestu, a kojemu je izmereno zračenje od 1,32 W/kg. Što se Google-a tiče njegovi telefoni su zauzeli 7. (Pixel 3 XL, 1,39 W/kg) i 12. mesto (Pixel 3, 1,33 W/kg).

Na popisu telefona koji najmanje zrače prvo mesto je zauzeo Samsung-ov Galaxy Note8 kojem je izmereno zračenje od tek 0,17 W/kg. Istu količinu zračenja ima i ZTE Axon Lite koji se nalazi na drugom mestu lestvice. Na trećem mestu je LG G7 kojemu je izmereno zračenje od 0,24 W/kg.

Ako se malo bolje promotre popisi vidljivo je kako na popisu telefona koji najviše zrače nema Samsung-ovih uređaja, dok je na popisu onih kojih najmanje zrače situacija obrnuta - polovina njih je Samsung-ova (8). Na istom popisu nalaze se i tri ZTE, dva LG, jedan HTC i dva Motorola telefona, dok je Huawei izgleda potpuno ignorisan u ovom istraživanju.



Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.