Ova bežična AI kamera radi samo na sunčevu energiju


Veliki trend u veštačkoj inteligenciji je prelazak sa računarstva u oblaku na Edge računarstvo. Edge računarstvo za razliku od računarstva u oblaku omogućava decentralizovanu obradu podataka na ivici mreže, takozvani Edge. Kod Edge Computinga se radi o otvorenoj, podeljenoj IT arhitekturi, za koju je karakteristična decentralizovana procesorska snaga. U osnovi se u okviru Edge računarstva direktno obrađuju podaci sa mobilnog uređaja, jednog lokalnog računara ili servera, bez prenosa u računski centar. To znači da AI algoritmi ne rade na sistemima u oblaku, već direktno na uređajima, što na kraju donosi brži rad, povećanu bezbednost i fleksibilnost.

Startup iz Seattlea pod nazivom Xnor predstavio je AI kameru koja u celosti radi na sunčevu energiju i za prenos slike do korisnika ne zahteva internet vezu. Kamera sadrži rezoluciju od 320 x 320, FGPA čip za procesiranje i opremljena je naprednim algoritmom za prepoznavanje objekata.

To omogućava da je postavite bilo gde u spoljni prostor i sa nje beskonačno (teorijski) dobijate sliku, a kompatibilna je sa više različitih bežičnih komunikacionih protokola sa niskom potrošnjom, s obzirom da Wi-Fi troši previše energije, pa može slati podatke na udaljenostima do, kako tvrde, nekoliko desetina kilometara. Pored toga, ukoliko biste je opremili punjivom baterijom, mogla bi tokom sunčevog dana prikupiti dovoljno energije za rad tokom čitave noći. Više detalja o njenom razvoju i funkcijama možete pogledati u ovom videu.



Primene ove kamere mogu biti raznovrsne, pa ju Xnor vidi u velikim sistemima nadzora na područijima gradova i otvorenih prostora, unutar autonomnih vozila, kao i na dronovima, što nam deluje poput Velikog brata koji bi mogao pokriti svaki kutak našeg sveta, pa će sigurno izazvati brigu kod mnogih grupa koje se brinu za očuvanje privatnosti. U ovom trenutku kamera još nije spremna za tržište, jer joj količina energije ograničava fps (broj sličica u sekundi), pa inženjeri rade na poboljšanjima koja bi trebala da dovedu do efikasne samoodržive i energetski nazavisne kamere minijaturnih dimenzija.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.