Pronašao propust u sistemu bankomata i podigao milion dolara


Bankomati kineske banke Huaxia Bank dugo su imali opasan propust – nisu registrovali novac koji se podizao oko ponoći. Još tokom 2016. taj je propust pronašao programer zaposlen u banci, nakon čega je uneo još neke promene u bankarski računarski sistem koje su mu omogućile testiranje tog propusta bez aktiviranja bezbednosnog alarma i upozorenja.

Od kraja 2016. počeo je sa "testiranjem" propusta, odnosno počeo je da podiže novac sa bankomata (podizao je između 750 i 3 hiljade dolara) i prebacivao ga na poseban račun u banci postavljen za testiranje sistema, ali nikog iz banke o tome ne obavestio. Dan po dan i mesec po mesec, 43-godišnji Qin Qisheng podigao je oko od milion dolara, a da o tome nije obavestio nadređene. Nakon toga novac je prebacio na sopstveni račun, a nešto je uložio u deonice.

Kada su njegove aktivnosti otkrivene, Qisheng je rekao kako je on "samo testirao internu bezbednost sistema" te da je novac koji je podizao samo "stajao na njegovu računu" i nameravao ga je vratiti. Zanimljivo, banka je prihvatila to objašnjenje, iako su ga upozorili da je trebao prijaviti svoje aktivnosti jer je prekršio pravila i procedure poslovanja kompanije. Njihova interna istraga pokazala je da je im je zapravo uštedeo puno vremena i novca jer da je banka pokrenula takvu istragu, trebalo bi im više novca i vremena.

Qisheng je uveren da banka njegova upozorenja o propustu verovatno ne bi poslušala zbog kompleksnosti i količine posla koje bi trebalo napraviti te su, čini se, njegovi nadređeni poverovali u ovu priču i smatraju da je razlog zbog kojeg nije prijavio propust i podizanje novca legitiman.

Na njegovu žalost, isto objašnjenje nisu prihvatili pravosudni organi – iako su iz banke zatražili da se protiv njega odbace sve optužnice jer je vratio novac. Vlasti su se uključile u istragu nakon što je banka primetila aktivnosti na spomenutom posebnom računu za testiranje sistema te je obaveštena policija - pokrenuta je istraga te je Qin završio u zatvoru.

Na suđenju prošle godine proglašen je krivim i optužen je na zatvorsku kaznu od 10 godina – smatrao je da nije zaslužio tako veliku kaznu i žalio se višem sudu, ali i taj je sud nedavno podržao prethodnu odluku, pa bi sledećih deset godina trebao da provede u zatvoru.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.