Recenzija: Honor 10 Lite


Huawei-jeva pod-marka Honor preplavila je tržište pametnih telefona velikim brojem uređaja prošle godine. Kompanija se uglavnom fokusirala na segment budžetskih telefona, sa dobrim dizajnom i efikasnim hardverom. Prvi pametni telefon kineskog proizvođača za 2019. godinu je Honor 10 Lite. Pokreće ga relativno novi Kirin 710 SoC i ima veliki ekran sa malim urezom.

Ono što je interesantno jeste da Honor 10 Lite svojom cenom u Srbiji ulazi u ring sa velikim brojem uređaja sličnih karakteristika. Može li Honor 10 Lite da zada odlučujući udarac nokautom? Testirali smo ga kako bi saznali.

Specifikacija
- Ekran: 6.21″ IPS LCD 1080 x 2340 px, 19.5:9, 415 ppi
- SoC: Huawei Kirin 710
- CPU: 4×2.2 GHz Cortex-A73, 4×1.7 GHz Cortex-A53
- RAM: 3/4/6 GB
- Interna memorija: 32/64/128 GB + microSD
- Povezivanje: WiFi, A-GPS, Bluetooth 4.2, NFC, micro-USB, FM Radio
- Kamera: 13 MP, f/1.8, 26mm, PDAF + 2 MP senzor dubine
- Prednja kamera: 24 MP, f/2.0, 26mm, 0.9µm
- Baterija: 3400 mAh
- Operativni sistem: Android 9 Pie, EMUI 9

Plus
- Premium dizajn
- Odličan ekran
- Odlično trajanje baterije
- Odlična vrednost za novac

Minus
- Prosečne kamere, beskoristan AI
- Nedostaje brzo punjenje
- Stari Micro-USB konektor


Dizajn i kućište

Znate da je ovo Honor telefon kada prvi put pogledate njegov sjajni zadnji panel. Honor je već prepoznatljiv sa ovom vrstom završne obrade na svojim uređajima, a Honor 10 Lite dolazi u tri različite sjajne boje: Sapphire Blue, Sky Blue i Midnight Black. Model koji smo mi testirali je Sky Blue, a odlikuje ga zanimljiv dizajn gde se mešaju srebrna i plava boja.

Svojim sjajnim izgledom pozadina privlači pažnju, ali u isto vreme ona je i magnet za otiske prstiju. Honor isporučuje transparentnu zadnju maskicu u kutiji koja vam može pomoći da ove mrlje budu manje izražene i da bolje sačuvate telefon prilikom padova. Honor 10 Lite je prvi pametni telefon Honor-a, sa dewdrop-om. Maleni usek se nalazi u sredini na vrhu ekrana i u njega je smeštena samo selfie kamera. Da bi taj utisak bio tako mali, Honor je pomerio slušalicu ka ivici pametnog telefona. LED lampica za obavešenja je premeštena na donji okvir, a primetićete samo kada se upali.

Na prednjem delu dominira ekran od 6,21 inča okružen tankim okvirom oko njega. Honor tvrdi da je tehnologija chip-on-film screen pomogla da se izbegne debela brada zakrivljivanjem sloja sa strujnim kolima na dole. Okvir, kao i zadnji deo telefona, napravljeni su od plastike, iako izgledaju lepo, nemaju baš taj premium osećaj. To je i razumljivo s obzirom na to da je moralo nešto da se žrtvuje kako bi uređaj bio dostupan po ovoj ceni i da ne bi bio pretežak.



Honor je pozicionirao dugmiće za jačinu i jačinu zvuka na desnoj strani. Dugme za uključivanje je lako dosegnuti palcem, ali možda ćete morati da pomerate telefon u ruci da biste došli do tastera za jačinu zvuka. Leva strana telefona je prazna, jer se fioka za SIM kartice sada nalazi na vrhu pored sekundarnog mikrofona. Postavljanje sekundarnog mikrofona tik uz ovu fioku možda će zbuniti ljude koji će gurati alat za izbacivanje SIM kartice u ovu rupu umesto u onu za izbacivanje SIM slota.

Na dnu, telefon ima stari Micro-USB port, 3.5mm priključak za slušalice, primarni mikrofon i zvučnik sa donje strane. Honor 10 Lite ima dvostruku kameru sa zadnje strane zajedno sa jednim LED blicem i skenerom otiska prsta. Honor je zakrivio ivice telefona što ga čini prijatnim za držanje.

Ekran

Honor tvrdi da ekran 10 Lite modela zauzima 91 procenat prednje strane. 6.21-inčni panel ima 19.5: 9 odnos stranica i Full-HD + rezoluciju (2340 x 1080 px). Ne spominje se nikakva zaštita za ekran, tako da morate da budete pažljivi prilikom rukovanja uređajem. Uređaj se isporučuje sa već stavljenom folijom na ekran, koja treba da ga čuva od manjih ogrebotina.

Gustoća piksela je 415 ppi, što je za uređaje ove cene već postao standard. Ekran je izrađen u IPS tehnologiji, dakle, AMOLED je ipak rezervisan za malo skuplji segment uređaja.

Ipak, ekran je za ovaj cenovni rang stvarno odličan. Uglovi vidljivosti su dobri, boje tačne, a prikaz čak i na jakom dnevnom osvetljenju je odličan. Kada pogledate ekran, definitivno ostavlja utisak mnogo skupljeg uređaja nego što zapravo jeste. Ima urez na vrhu ekrana, ali je on na sredini i dosta je mali, pa tako staje dosta notifikacija u statusnu traku. Ovaj urez možete jednostavno i softverski sakriti.

Hardver i performanse

Honor 10 Lite pokreće Huawei-jev Kirin 710 SoC, koji se smo već videli u Honor 8X modelu. To je osmojezgreni procesor baziran na 12nm procesu i radi na 2.2GHz. Honor 10 Lite dolazi u dosta varijanti, sa 4GB i 6GB RAM-a i 64GB i 128 GB interne memorije. Na našem tržištu ipak se pojavila samo najslabija varijanta, sa 3 GB RAM-a i 32 GB interne memorije.

Ako niste zadovoljni sa količinom memorije za skladištenje, možete je proširiti do 512 GB koristeći hibridni dual-SIM slot. Ako vam više memorije za skladištenje ipak nije potrebno, možete da koristite dve Nano-SIM kartice.

Kirin 710 je sposoban za rešavanje svakodnevnih zadataka bez problema. Naš test model imao je 3GB RAM-a, pa iako mislite da je to možda malo, ipak je u stanju da pruži glatko iskustvo za svakodnevnu upotrebu. Nismo primetili nikakvo zastajkivanje ili trzanje, a telefon je lako mogao da radi više zadataka.



Tokom naše upotrebe, skener otiska prstiju nije bio baš najbrži, ali je bio dobar što se tiče tačnosti. Honor 10 Lite takođe ima i funkciju za otključavanje licem koja koristi selfie kameru. Prepoznavanje lica je bilo brže od skenera otiska prsta i radilo je prosto sjajno u uslovima dobrog osvetljenja, a iznenadilo nas je da je bilo dobro čak i uslovima lošeg osvetljenja. Naravno, nije kao kod skupljih modela koji koriste i posebne senzore, ali je iznenađujuće dobro za jedan jeftini telefon.

Honor 10 Lite bez problema je pokretao PUBG Mobile na Medium podešavanjima sa grafikom na Balanced i Frame Rate postavljenim na Medium. Sa ovim podešavanjima, nismo primetili kašnjenje tokom igranja. Primetili smo da je trošenje baterije bilo 11% nakon 36 minuta PUBG Mobile-a.

Povezivanje

Uređaj ima podršku za dual 4G VoLTE. Ostale opcije povezivanja uključuju Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11ac, GPS i GLONASS. Uređaj ima čak i podršku za FM radio, ali za njega će vam biti potrebne slušalice, koje standardno ne idu uz Honor telefone, ali tu je srećom 3,5 mm audio jack.

Povezivanje sa računarom ili punjačem odvoja se preko zastarelog micro-USB porta i samo u 2.0 brzinama. Iskreno nam nije jasno zašto proizvođači i dalje isporučuju uređaje sa micro-USB portom pored već toliko široko prihvaćenog USB-C-a. Jedino logično objašnjenje nam je da ih imaju viška na lageru, zajedno sa kablovima, pa se iskreno nadamo da će sve potrošiti za par meseci i da nećemo više viđati telefone sa micro-USB konektorima.

Softver i interfejs

Honor 10 Lite je prvi pametni telefon kompanije koji se isporučuje sa Android Pie-om. Naš primerak stigao je sa EMUI 9.0.1 nadogradnjom interfejsa i zakpama iz oktobra. Ovaj EMUI je sličan starijim verzijama, ali ima nekoliko dodataka. Prvi je Digital Balance app, koji je sličan Digital Wellbeing-u na stock Android-u, a daje vam pregled na ono što ste koristili na telefonu.

Takođe ćete naći podešavanje za upravljanje ekranom koje vam omogućava da ograničite vreme na ekranu uopšte ili za određene aplikacije. Konačno, ima opciju da prebacivanje ekrana u crno-beli boju kada je vreme za spavanje. Kao roditelj, takođe možete da podesite vreme koriščenja ekrana i ograničenja aplikacija, kao i da ih obezbedite šifrom.

Kao i većina drugih nedavno lansiranih pametnih telefona, imate opciju da omogućite navigaciju zasnovanu na pokretima. Ovo skriva standardnu Android navigacionu traku, a umesto toga morate povući za navigaciju. Postoje i druge kontrole gestikulacije kao što su flip to mute i screenshot sa tri prsta. Honor je takođe napravio pečat u podršci za veliki broj tema, što vam olakšava da promenite izgled korisničkog interfejsa, od paketa ikona do stila i fonta zaključanog ekrana.

Kamera

Već smo navikli i da u ovom cenovnom rangu imamo telefone sa dve kamere, pa tako Honor 10 Lite ima primarnu od 13 megapiksela i senzora dubine od 2 megapiksela. Za selfije dobijate kameru od čak 24 megapiksla koja se nalazi u urezu ekrana. Softver kamere je sličan onome što smo videli na drugim Honor telefonima, a kompanija se može pohvaliti AI funkcionalnostima kako za primarne tako i za selfie kamere.

Postoje aperture, noćni, portret, panorama, pro i time-lapse režimi, osim onih već uobičajenih za fotografije i videe. HDR je drugačiji mod umesto brzog prekidača, koji bi bio poželjniji. HiVision, AI karakteristika koju smo videli na drugim Huawei-jevim modelima, takođe je dostupna, ali je ograničena na identifikaciju objekata, prevođenje teksta i skeniranje QR kodova.

Honor 10 Lite brzo fokusira i može tačno da meri scene. Kada je AI režim omogućen, pametni telefon može da otkrije u šta ste uperili kameru. Međutim, rezultat ovakvih fotografija je bilo preveliko zasićenje boja. Nebo je izgledalo mnogo plavlje, a trava mnogo zelenija, tako da su snimci izgledali previše veštački.



U nekoliko slučajeva, primetili smo da su fotografije snimljene bez AI bolje od onih koje koriste AI režim, pri čemu je ovo ponašanje posebno primetno kod makro snimaka. Naš savet je da svakako držite AI isključen ukoliko želite realnije i lepše snimke. Honor 10 Lite je takođe uspeo da pristojno razdvoji predmete od pozadine.

Portretni mod na Honor 10 Lite nije dao baš sjajne rezultate. Detekcija ivica nije bila tačna, a telefon nije zamaglio pozadinu u nekoliko slučajeva. U pejzažnim snimcima, Honor 10 Lite nije uspeo da uhvati detalje u objektima na udaljenosti.

Performanse u uslovima slabog osvetljenja su takođe bile nešto ispod proseka. Ako je AI omogućen, on automatski omogućava noćni režim koji drži okidač otvoren duže. To je rezultovalo mutnim snimcima ako bi se kretali dok bi snimali. Fotografije snimljene noću nisu imale mnogo zrnatosti, ali su imale manjak detalja.

Selfie kamera ima uključeno ulepšavanje po defaultu, što će izgladiti lica. Možete ga potpuno isključiti ili podesiti nivo ulepšavanja. Postoji i Bokeh režim, koji vam omogućava da zamutite pozadinu. Međutim, ne dopušta vam da podesite nivo zamućenja.

Maksimum snimanja videa je 1080p za primarne kao i za selfie kameru. Takođe imate opciju snimanja videa na 60fps sa zadnjom kamerom. Međutim, ovom telefonu nedostaje stabilizacija slike što rezultuje da snimci budu drhtavi.



Baterija

Baterija od 3400mAh u Honor 10 Lite trajala je 11 sati i 20 minuta u našem HD video testu. Naša upotreba se sastojala od aktivnog WhatsApp četovanja, oko sat vremena igranja, 50 minuta navigacije pomoću Google mapa i nekoliko YouTube video snimaka, a mi smo još uvek imali 46% na kraju 24 sata. Honor ne isporučuje brzi punjač u kutiji, a standardni 10W punjač je relativno spor za punjenje.

Bez problema ćete izvući jedan dan aktivnog korišćenja što je odlično, ali brzo punjenje čini se da nedostaje. Isto tako, nemamo ni bežično punjenje, ali to je i razumljivo s obzirom na cenu uređaja.

Utisak

Honor 10 Lite je još jedan pametni telefon u veoma konkurentnom segmentu uređaja sa cenom od oko 230 evra. Odlikuje ga sjajan izgled i završna obrada slična mnogim skupljim telefonima. Doduše, izrađen je od plastike, ali sjaj koji ostavlja je izuzetan kao kod stakla. To je i prvi Honor telefon koji ima dewdrop urez i isporučuje se Android Pie operativnim sistemom direktno iz kutije.

Kirin 710 SoC je moćan i uspeva da se suprotstavi Snapdragon 660 SoC-u koji je veoma popularan u ovom segmentu. Tu su i sasvim solidne kamere čiji će snimci sigurno odlično poslužiti za društvene mreže, a možda i nešto više. Nažalost, kod nas je dostupna samo 3/32 GB varijanta. Bitno je napomenuti da internu memoriju možete proširiti, a 3 GB RAM-a biće sasvim dovoljno za svakodnevne zadatke i gaming, ali ne na najvišim podešavanjima.

Svojom cenom od 27.999 dinara u slobodnoj prodaji, ističe se dosta u odnosu na svoje konkurente. Pruža veliku vrednost za novac, a posebno će se svideti mladima zbog sjajnog izgleda i dobrih mogućnosti.

Uređaj ustupio: Honor Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
2
  1. Анониман kaže,

    Odlican telefon za malo para, steta sto su kod nas stavili samo najslabiji model


  2. Анониман kaže,

    I za 240e ne dobijes nista sem izgleda i solidnog ekrana. Xiaomi Redmi note 7 je 10x bolja investicija pojede ovaj honor sa specifikacijama, sve duplo, ekran u istom ranku, ne znam odakle im ideja da ce neko "normalan" dati 240e za 3gb rama i 32gb memorije u 2019 god. Ljudi bezite od honora i huaweija, ono sto su oni nekad bili to je sada Xiaomi, dici cene i ne nuditi nista specijalno sta vise slabiji hardver od konkurencije za vise para > APSURD >


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.