Recenzija: Honor View 20


Honor je lansirao naslednika modela View 10 koji se prodavao od početka prošle godine, jednostavno nazvanog View 20. Honor View 20 ima još snažniji procesor, za fotografiju je zadužena nova 48 MP kamera sa TOF senzorom i naglaskom na AI komponentu, ali i radikalni dizajn zbog rupe na ekranu za prednju kameru.

Pored toga, novi Honor-ov top model donosi i vrlo zanimljive vizuelne efekte na poleđini kućišta.

Pošto je konkurencija iz dana u dan sve žešća, da li je Honor View 20 najbolji izbor u premium segmentu? Testirali smo ga kako bismo saznali.

Specifikacija
- Ekran: 6.4″ IPS LCD 1080 x 2310 px, 398 ppi
- SoC: Huawei Kirin 980 (7 nm)
- CPU: Octa-core (2x2.6 GHz Cortex-A76 & 2x1.92 GHz Cortex-A76 & 4x1.8 GHz Cortex-A55)
- GPU: Mali-G76 MP10
- RAM: 6/8 GB
- Interna memorija: 128/256 GB
- Povezivanje: WiFi, A-GPS, Bluetooth 5.0, NFC, USB-C
- Kamera: 48 MP, f/1.8, 1/2", 0.8µm, PDAF; TOF 3D stereo camera
- Prednja kamera: 25 MP, f/2.0, 27mm
- Baterija: 4000 mAh
- Operativni sistem: Android 9 Pie, Magic UI 2


Plus
- Izuzetno moderan dizajn
- Moćan procesor
- Brz i stabilan softver
- Dobro trajanje baterije
- Vrhunska kamera širokog spektra mogućnosti
- Odlično trajanje baterije
- Super-brzo punjenje


Minus
- Prepoznavanje lica je moglo da bude bolje
- Nije vodootporan
- Dizajn sa rupom u ekranu možda nije privlačan svima


Dizajn i kućište

Honor je zadržao sjajnu poleđinu sličnu nekim drugim pametnim telefonima. Sapphire Blue boja na našem test primerku na prvu možda deluje obično, ali se linije u obliku slova V otkrivaju kada ga svetlo pogodi pod određenim uglovima i daju odličan vizuelni utisak. View 20 je takođe dostupan u Midnight Black i Phantom Blue, sa drugom samo opcija sa 8GB RAM / 256GB skladišnog prostora.

Honor View 20 ima modernan dizajna, i ostavlja premium osećaj u ruici. Ima zaobljene strane koje ga čine prijatnijim za držanje. Poleđina je napravljena od stakla, ali Honor nije pomenuo vrstu stakla koju je koristio. Primetili smo da će se telefon pomerati kada se drži na bilo kojoj površini koja nije ravna, pa ćete morati da budete oprezni gde ćete ga postaviti.



Okvir je izrađen od metala i hladan je na dodir. Tasteri za uključivanje i kontrolu jačine nalaze se na desnoj strani dok je ležište SIM kartice na levoj strani. Dugme za uključivanje ima blagu urezanu teksturu koja olakšava razlikovanje bez gledanja u njega. Mislimo da su tasteri za podešavanje jačine zvuka previsoki, jer smo morali da pomeramo telefon u ruci da bismo došli do njih. Na vrhu ćete naći IR senzor i senzor ambijentalnog svetla zajedno sa 3.5mm priključkom za slušalice. Na dnu, ovaj telefon ima USB Type-C port zajedno sa zvučnikom i primarnim mikrofonom.



Telefon je zbog svoje veličine i glatke poleđine prilično klizav u ruci tako da ćete morati da obratite više pažnje prilikom korišćenja. Na ekranu dobijate već zalepljenu foliju, a u kutiji vas čeka providna zadnja maskica.

Ekran

Veliki 6.4-inčni panel ima rupu u gornjem levom uglu za selfie kameru. Ovo je prvi smartphone koji se pojavio u Srbiji sa takvim dizajnom umesto uobičajenim. On eliminiše potrebu za izrezom (zubom, notchom) za kameru, dok su rešetka zvučnika i proximity senzor smešteni u okvir telefona.

Ovo rezultuje da ekran ima veći prostor, ali baš kao notch, rupa u ekranu može da bude mana nekim korisnicima.

Dok rupa znači da gubite mali deo ekrana u uglu, nismo imali nikakvih problema sa ovim. Pošto je u uglu, ne privlači vašu pažnju onoliko koliko to tradicionalni urez. Mnogi koji su veideli ovaj telefon na prvu je nisu ni primetili.

Tehnologija izrade ekrana je IPS LCD, a rezolucija 2310 x 1080 px, što rezultuje gustoćom od skoro 400 ppi. Prikaz na ekranu je odličan, veran slično kao na AMOLED-u, ali je za razliku od onih najboljih (i najskupljih) maksimalna svetlina ipak nešto manja. Naravno, ovu razliku ćete primietiti jedino ako stavite jedan uređaj pored drugog.

Možete podesiti izlaznu boju panela ili podesiti temperaturu boje prema vašim željama. Ovaj telefon vam daje mogućnost da smanjite rezoluciju ekrana na HD +, a to možete da uradite i automatski preko funkcije pametne rezolucije da biste sačuvali trajanje baterije. Ako ne volite dizajn sa rupom, možete ga maskirati u podešavanjima ekrana.

Jedini nedostatak LCD ekrana ovde je direktno uticao na nemogućnost prikaza sata, datuma i obaveđtenja na isključenom ekranu (Always On), kao što je to slučaj na novijim AMOLED-ima.

Hardver i performanse

Huawei-jev Kirin 980 SoC u specifikacijama dolazi kao malo iznenađenje. On je moćan procesor zasnovan na 7nm proizvodnom procesu, a nalazi se i u vodećem Huawei Mate 20 Pro telefonu. To je osmojezgreni procesor sa tri različita tipa jezgara koji se koriste u zavisnosti od toga koliko snage i efikasnosti se zahteva u različitim scenarijima upotrebe. To je takođe prvi SoC koji ima ARM Cortex-A76 jezgra. Za grafiku je zadužen Mali-G76 grafički koprocesor i dualni NPU-ovi (Neural Processing Units).

Postoje dve verzije, sa 6GB RAM-a i 128GB interne memorije koja se ne može proširiti i 8GB RAM-a sa 256GB memorije za skladištenje koja je dostupna po višoj ceni. Srećom, obe verzije su zvanično dostupne u ponudi u Srbiji, a razlika je samo oko 10.000 dinara.

Honor View 20 je brz za učitavanje aplikacija i igara bez ikakvih naznaka kašnjenja. Naš model sa 8GB RAM-a osigurava da je multitasking gladak i bez potrebe da se ubijaju aplikacije u pozadini. Magic UI koristi horizontalni raspored višestrukih zadataka i lako se možete kretati kroz sve pozadinske aplikacije.

Fizički skener otiska prsta koji je postavljen sa zadnje strane je brz i precizan. View 20 takođe ima funkciju prepoznavanja lica koja koristi selfie kameru za skeniranje lica za otključavanje. Primetili smo da je funkcija otključavanja lica brza kada je imala dovoljno svetla za rad, ali je bila malo sporija u uslovima slabog osvetljenja.

Napravili smo nekoliko benchmark testova da vidimo kako se View 20 ponaša i videli da je jako ozbiljan igrač.

Igrali smo PUBG Mobile, Fortnite i Asphalt 9 na uređaju, i radili su odlično i bez štucanja. PUBG je dobro funkcionisao sa grafičkim podešavanjem na HD i podešavanjima setovanim na high. Mogli smo da igramo igru bez kašnjenja, a rupa za kameru nije ometala kontrole ili vizuale. Čak i dok gledate video zapise na YouTube-u, rupa za kameru nam nije smetala, ali ona oduzima mali deo ekrana.

Povezivanje

Honor View 20 je dual-SIM uređaj i ima dva Nano-SIM slota. Postoji podrška za 4G kao i VoLTE na obe SIM kartice. Mogućnosti povezivanja na View 20 uključuju Bluetooth 5, dual-band WiFi 802.11ac i šest satelitskih lociranja.

Tu je USB-C (u USB 3.1 brzinama) za povezivanje sa punjačem i računarom, a kao što smo videti, tu i 3.5 mm audio jack, prisutan je i infracrveni port za upravljanje drugim uređajima, naravno, uz odgovarajući softver. Imamo i NFC kojeg ćete koristiti uglavnom za mobilna plaćanja, a jedino što je izostalo je FM radio, ali s obzirom za njim žale samo nostalgičari, nećemo ga uvrstiti u nedostatke.

Softver i interfejs - PROVERA!!

Honor isporučuje View 20 sa Android 9.0 Pie operativnim sistemom, uz svoj novi Magic UI na vrhu, sa bezbednosnom zakrpom iz decembra 2018. godine. Ovaj novi interfejs izgleda veoma slično EMUI-ju, što je prilično uobičajeno na smart telefonima. Korisnički interfejs je optimizovan za rad sa ekranom sa rupom i sve ikone obaveštenja se pomeraju udesno.

Takođe ima funkciju Digital Balance koja vam pomaže da upravljate koliko vremena ćete potrošiti na svom uređaju. Postoji podrška za navigaciju pokretima i navigacioni dock, osim tradicionalnih Android tastera za navigaciju. Navigacioni dock je jedno plutajuće dugme na ekranu koje se može koristiti za navigaciju. Magic UI takođe ima podršku za teme koje vam omogućavaju da prilagodite UI.



Postoji dosta aplikacija koje su predinstalirane na Honor View 20. Ima Honor aplikacije uključujući HiCare (aplikaciju za podršku), Health, AppGallery, Honor Club i Party Mode. Našli smo i neke bloatware aplikacije poput Booking.com-a i Amazon-a.  Google aplikacije takođe dolaze unapred instalirane i na kraju postoji aplikacija Phone Manager koja vam pomaže da upravljate resursima telefona.


Kamera

Honor je donosio mnogo buke oko kamere View 20 telefona i to s dobrim razlogom, jer je to jedan od retkih uređaja koji koriste primarni 48-megapikselni senzor. U pitanju je Sony-jev IMX586 senzor najnovije generacije, a takođe ima TOF (Time of Flight) 3D senzor, koji osigurava bolje prepoznavanje 3D objekata. Ovaj senzor ima još i funkciju prepoznavanja kretanja tela, koji u kombinaciji sa spomenutim NPU-om omogućava da uređaj postane kontrolor za igre.

Aplikacija kamere izgleda slično onome što smo ranije videli na smart telefonima kompanije Honor, ali je podešena da doda još nekoliko režima snimanja. Osim uobičajenih foto i video režima, on ima AR Lens, Night, Portrait, Pro, Aperture, Artist i Panorama. HDR je takođe različit režim, a ne brzi izbor u bilo kom režimu. Aplikacija takođe nudi više filtera koje možete primeniti pre snimanja.

Fotografije snimljene sa Honor View 20 su dobre, a nismo primetili nikakve probleme dok smo fotografisali ovim uređajem. Kamera je podrazumevano podesila da snima fotografije od 12 megapiksela, pa ćete morati da je promenite na 48 megapiksela u podešavanjima ako želite da koristite maksimalnu moguću rezoluciju.

Senzor, u osnovi nudi 48 megapiksela, ali zbog četverostrukog Bayer RGB uzorka, četiri piksela spaja u jedan i najbolje rezultate daje u 12 MP rezoluciji, koja je realno sasvim dovoljna velikoj većini korisnika. Ukoliko ipak želite iskoristiti svih 48 megapiksela, tu opciju možete omogućiti u podešavanjima kamere.

Otvor blende ima vrednost f/1.8, što je nominalno isto kao na većini današnjih flagshipa, ali je u stvarnosti veći zbog većih dimenzija senzora. Ovo je još jedan faktor koji u startu garantuje bolje fotografije u slabijim svetlosnim uslovima.



Na dnevnom svetlu, videli smo značajnu razliku u fotografijama snimljenim sa omogućenom AI i bez njega. AI je rezultovao snimcima sa višim kontrastom i više detalja u tamnijim oblastima. Nismo primetili nikakve značajne razlike između makroa snimljenih sa i bez AI, jer su oba imala dobre detalje, a telefon je mogao da razdvoji subjekat od pozadine u oba slučaja.

AI radi na isti način i za snimke pri slabom osvetljenju, pa tako rezultne fotografije imaju izražajnije detalje. Softver je uspeo da održi zrnatost pod kontrolom, ali naše fotografije na primerima su imale vidljiv šum prilikom zumiranja.

Postoji više opcija portretnog osvetljenja koje možete koristiti. U portretnom režimu, mogli bismo da koristimo 3D kameru koristeći 3D funkciju oblikovanja koja digitalno smanjuje osobu. To čini tako što stisnete okvir na kojem je subjekt, a on ga učini mršavijim. Međutim, to izaziva blago izobličenje oko područija koje je primetno.

Takozvani 4D AI predictive autofokus koristi prednosti neuralnog procesora, odnosno veštačke inteligencije, što kameri osigurava kvalitetnije i potpunije praćenje objekata u pokretu.

Selfi snimljeni 25-megapikselnom prednjom kamerom imali su dobre detalje. View 20 takođe koristi AI sa svojom prednjom kamerom za otkrivanje lica i različitih scena. Ovaj telefon nema blic za selfie, ali može da osvetli ceo ekran pri snimanju fotografija u uslovima slabog osvetljenja.

Snimanje videa je maksimalno 4K za zadnju kameru i 1080p za selfie kameru. Kada snimate na 1080p sa zadnjom kamerom, snimak se stabilizuje. Ovaj telefon je takođe sposoban za snimanje 4K videa, ali postoji ograničenje od 10 minuta. Prilikom snimanja sa selfie kamerom, dobijate opciju da omogućite AI HDR, što je korisno kada snimate nešto presvetlo.

Kamera je inače opremljena vrlo dobrom softverskom stabilizacijom (EIS) tako da je nedosatak optičke teško primetiti.



Baterija

U našem testu HD video prikaza, baterija od 4000mAh baterija je trajala 12 sati i 31 minut. Testirali smo i 40W punjač koji dolazi u paketu sa pametnim telefonom. Bio je sposoban da napuni View 20 na 50% u 30 minuta i 85% za sat vremena, i trebalo je samo 1 sat i 20 minuta da ga potpuno napuni.

Napunili smo View 20 na 100 procenata i počeli dan u 7h. Sa skoro četiri sata navigacije pomoću Google mapa, 30 minuta PUBG Mobile-a, snimanja nekoliko fotografija i aktivnog WhatsApp četovannja, View 20 je i dalje imao 40% baterije na kraju dana.

Baterija ima autonomiju iznad proseka, a u kombinaciji sa super-brzim punjačem koji se isporučuje u pakovanju, sigurno nećete imati problema, čak iako ne ispuštate telefon iz ruke. Jedino što u ovoj priči nedostaje jeste bežično punjenje koje je vrlo lako moglo da se izvede zahvaljujući staklenoj poleđini, ali iz nekog razloga nije.

Utisak

Honor View 20, sa svojim ubušenim ekranom, ističe se u odnosu na konkurenciju. Iako još uvek nema celu prednju površinu pod ekranom, to je korak u pravom smeru. Sjajna Sapphire Blue boja u kombinaciji sa patternom u obliku slova V je dobra za privlačenje pažnje i gotovo da nije bilo osobe koja nije primetila ovaj uređaj, ali u isto vreme je i klizav zbog čega smo stalno bili zabrinuti dok smo koristili ovaj pametni telefon.

Novi Kirin 980 SoC može samostalno da se bori protiv trenutnih vodećih procesora. Softver radi odlično, mada ima malo bloatware-a, a prepoznavanje lica u uslovima lošeg osvetljenja je nešto na čemu treba raditi, ako ne drugačije, onda bar softverski.



Cena u slobodnoj prodaji u Srbiji je 89.999 za verziju 8/256 GB, dok je 6/128 GB verzija nešto jeftinija i košta 79.999. Memoriju nije moguće proširiti memorijskim karticama, ali s obzirom da inicijalni model dolazi sa čak 128 GB, što smatramo za više nego dovoljno u eri cloud servisa, ovo ne možemo računati kao bitnu manu.

Honor View 20 donosi odličnu kameru, trajanje baterije i brzo punjenje, kao i sve bitne karaktieristike koje jedan flagship mora da ima. Nedostaje mu jedino vodootpornost, smatramo da jedan uređaj ovakvog kvaliteta i sa ovom cenom to mora da ima.

Rupa na ekranu će za neke možda biti deal-breaker, ali mi smatramo da je sve bolje od zuba. Generalno, očekuje se da će ovu godinu obeležiti upravo ekrani sa rupom za kameru, tako da je to trend od koga izgleda nećete moći da pobegnete.

Uređaj ustupio: Honor

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Odlican izgled i dobre specifikacije ali su malo preterali sa cenom


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.