Rusija testira da li se može potpuno isključiti sa Interneta


Skladno zakonu koji je Rusija donela krajem prošle godine, pre 1. aprila tamošnje telekomunikacione kompanije će morati da sprovedu vežbu "isključivanja sa Interneta". Rusija ovime želi da proveri koliko je nezavisna o ostatku globalne svetske mreže, te je li u slučaju velikog cyber napada spremna da "osamostali" svoj deo Interneta, nazvan Runet.

Osim obrane od spoljnih hakerskih napada, ruski telekomi će morati na svoju infrastrukturu da postave i opremu potrebnu kako bi se celokupni internet saobraćaj iz Rusije mogao preusmeravati kroz nadzorne tačke. Njih će, pak, kontrolisati regulatorna agencija Roskomnadzor kako bi osigurala da se na Internetu ne obavljaju ilegalne aktivnosti te da sav saobraćaj ostvaren između ruskih korisnika ostane unutar granica zemlje – umesto da putuje po serverima širom sveta gde bi ga neko mogao presresti.

Vežba "isključivanja Rusije sa Interneta" već je dogovorena sa telekomima koji su pristali na sve ciljeve novog zakona. Međutim, upozorili su da bi tehnička implementacija kako su je zakonodavci osmislili mogla uzrokovati velike smetnje u normalnom korišćenju Interneta u Rusiji. Stoga će ova vežba najbolje pokazati šta bi se dogodilo da se Runet, u slučaju preke potrebe, odvoji od ostatka sveta.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.