U Microsoft Store-u pronađene aplikacije za skriveno rudarenje kriptovaluta


Kompanija Symantec objavila je novi bezbednosni izveštaj u kojem upozorava na osam zloćudnih aplikacija koje su pronađene u okviru Microsoft-ove službene prodavnice Windows 10 aplikacija, Microsoft Store.

Reč je o aplikacijama koje su na Microsoft Store-u objavljene u razdoblju od aprila do decembra 2018. godine, a imale su komponentu koja je bez znanja korisnika koji su te aplikacije instalirali služila za rudarenje kriptovalute Monero. Sporne aplikacije u proseku su imale i više od 2000 recenzija te verovatno veštački naduvane ocene.

Same aplikacije predstavljale su se kao internet browseri, alati za reprodukciju multimedijalnog sadržaja, alati za preuzimanje sadržaja sa Interneta i vodiči za optimizaciju baterija. Veruje se da iza svih aplikacija stoji isti developer ili grupa developera.

Po prijemu detalja o pronađenim zloćudnim aplikacijama Microsoft ih je uklonio s Microsoft Store-a. Što se tiče imena osam spornih aplikacija koje ističe Symantec to su: Fast-search Lite, Battery Optimizer (Tutorials), VPN Browser+, Downloader for YouTube Videos, Clean Master+ (Tutorials), FastTube, Findoo Browser 2019 i Findoo Mobile & Desktop Search.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.