133 miliona vlasnika pametnih zvučnika u celom svetu


Prema istraživanju koje su u januaru na 1038 ispitanika sproveli Voicebot.ai i Voicify, u celom svetu trenutno ima oko 133 miliona vlasnika nekog od pametnih zvučnika koji se nalaze na tržištu.

U SAD-u kao primarnom tržištu za takvu vrstu proizvoda trenutno ima oko 66,4 miliona vlasnika nekog od pametnih zvučnika kompanija kao što su Google, Amazon i Apple. To je rast broja vlasnika pametnih zvučnika od 39,8% na godišnjem nivou, a zastupljenost osoba u SAD-u koje poseduju pametni zvučnik rasla je s 20% tokom 2017. godine na 26,2% tokom ove godine.

U istom vremenskom razdoblju rastao je i prosečan broj zvučnika koje poseduje jedan korisnik, s prosečno jednog na prosečno dva zvučnika. Tokom 2018. godine više zvučnika je posedovalo 34% ispitanika, da bi taj broj tokom 2019. godine narastao na 40%. Procenjuje se kako je interes prema pametnim zvučnicima u stalnom porastu, u proseku sedam od deset ispitanika izjavilo je kako će tokom 2019. godine kupiti svoj prvi pametan zvučnik.

Što se tiče samih proizvođača, tržištem i dalje dominira Amazon sa tržišnim udelom od 61,1% (pad od 11% na godišnjem nivou), dok se Google nalazi na drugom mestu sa udelom od 23,9% (rast od 5,5% na godišnjem nivou). Ove dve kompanije zajedno imaju tržišni udeo od 85%, što je pad u odnosu na 90% zabeleženih tokom 2017. godine.

Privatnost ne izaziva preveliku zabrinutost kod vlasnika pametnih zvučnika, samo njih 20,8% donekle je zabrinuto za svoju privatnost. Treba spomenuti i veliki rast tržišta pametnih zvučnika s ekranima, što je sektor kojim dominira Amazon, a takvu vrstu zvučnika ima oko 13,2% ispitanika.

Ovom istraživanju treba pridodati i predviđanja analitičara iz kompanije Markets and Markets koji tvrde kako će do 2023. godine tržište pametnih zvučnika doseći vrednost od 11,79 milijardi američkih dolara.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.