Apple bez najave osvežio liniju iMac računara


Stiže proleće, stižu novi Apple-ovi proizvodi, ali ne onako kako smo navikli – na velikim predstavljanjima i uz pompozne najave. Ove godine Apple je odlučio potiho u prodaju pustiti prvo nadograđenu liniju iPad-a, a zatim i iMac-a, nedelju dana pre zakazanog eventa u Cupertinu.

Danas je na njihovoj internet prodavnici osvanulo nekoliko novih konfiguracija popularnog sve-u-jedan računara iMac koje donose nadogradnju na Intel-ove osmojezgrene procesore 9. generacije i prvi puta Vega grafičke kartice. Hvale se tako iz Apple-a da je iMac sada značajno brži nego pre: 21,5-inčni iMac sa 8. generacijom četvero-i šesterojezgrenih Intel-ovih procesora beleži oko 60% bolje performanse, dok 27-inčni model sa 9. generacijom i osam jezgri može biti i do 2,4 puta brži od prethodnika (napomenimo kako su spomenuti najjači procesori tek opcije za najskuplje modele u obe dijagonale, za koje treba doplatiti, kod 21,5" iMac-a 200 dolara, a uz 27" model 400 dolara).

Radeon Pro Vega kartice stižu na obe dijagonale ekrana (ali tek kao opcija, uz doplatu 350 dolara za 21,5", odnosno 450 USD za 27" iMac), a iz Apple-a kažu kako daju 50 do 80-postotno ubrzanje izvođenja grafičkih zadataka i kao takve su idealne za uređivanje videa, rad sa 3D sadržajima i izradu igara visoke rezolucije.

Neverojatno, ali Apple nije odlučio išta projeniti što se tiče skladištenja podataka, pa su novi iMac-ovi opremljeni istim hibridnim Fusion diskovima, kao i modeli iz 2017. godine. Ko poželi SSD moraće osetno da doplati za taj "luksuz".

Novi iMac sa ekranom dijagonale 21,5 inča i Retina 4K ekranom koštaće od 1.299 dolara na više, a 27-inčni sa Retina 5K ekranom sa cenama kreće od 1.799 dolara.

iMac Pro dobio je i verziju sa 256 GB radne memorije, ali cenu istoga je bolje i ne gledati.

Za 25. mart najavljena je velika Apple-ova prezentacija koja će, čini se, ovoga puta biti gotovo u potpunosti posvećena predstavljanju novih usluga – vrlo verovatno video streaming servisa.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.