Apple postaje banka i konkurent Netflix-u


Steve Jobs Theater u Apple-ovom sedištu u Cupertinu još jednom je ugostio mnoštvo novinara i slavnih ljudi iz tech zajednice koji su došli da pogledaju šta je Apple to pripremio u sklopu svoje "kolekcije proleće-ljeto 2019". Kako su protekloga nedelja u prodaju pustili nove iPad-e, iMac-ove i AirPods-e, bilo je za očekivati da sada neće biti mnogo govora o hardveru...

Već na samom početku to je pojasnio i Tim Cook najavivši sasvim drugačiju prezentaciju – orijentisanu na usluge koje povezuju softver i hardver.


Apple News+

Prva od predstavljenih usluga veže se uz vesti. Apple planira da proširi svoju uslugu pružanja kvalitetnih i verodostojnih vesti iz proverenih izvora. Postojeću Apple News aplikaciju od sada će, uz novine, biti dodati i časopisi (njih preko 300 sa raznih područija i tematika), a nova usluga nosiće naziv Apple News+.

Apple News+ će funkcionisaće po principu jedinstvene pretplate koja će koštati 9,99 dolara mesečno – i to u obliku porodične pretplate koju može po istoj ceni koristiti više osoba. Ali, kako ova usluga nije dostupna izvan SAD-a i (od sada) Kanade, vlasnicima iPhone-a i iPad-a kod nas za sada neće biti zanimljiva. Tek krajem ove godine biće aktivirana u Ujedinjenom Kraljevstvu, a ostatak Evrope će ipak još pričekati.

Apple Card

Usluga mobilnih plaćanja Apple Pay širiće se na još zemalja i njome će se moći plaćati javni prevoz na više mesta – ali, o širenju na ove prostore i dalje se ništa ne zna. Ali, Apple sada širi svoju ponudu finansijskih usluga i na kreditne kartice. Apple Card će biti zamena za kreditnu karticu koja se koristi putem telefona i omogućava kontrolu troškova, praćenje budžeta, razne nagrade za lojalnost i slično, a sve bez ikakvih naknada za korišćenje.Sistem će funkcionisati svugde gde i Apple Pay (putem telefona). U SAD-u će Apple Card ekskluzivno izdavati Goldman Sachs, što znači da će karticu moći dobiti samo korisnici iz te zemlje. Na svim mestima u svetu gde se prihvata MasterCard korisnici će moći plaćati posebnom, titanijumskom, fizičkom Apple Card karticom.Apple Arcade

Apple želi da igranje na mobilnim uređajima učini još boljim, pa stoga radi na pretplati na novu gaming platformu na kojoj sarađuju velikani industrije kao što su Disney, Sega, Lego, Cartoon Network, Konami, i drugi.

Jedna pretplata omogućiće igranje više od 100 originalnih igara, a usluga će biti integrisana u App Store. Igrati će se moći na bilo kojem uređaju: iPhone-u, iPad-u, Apple TV-u ili Mac-u, čak i offline, i to bez reklama ili dodatne in-app kupovine. Nove igre biće kontinuirano dodavane. Apple Arcade stiže u preko 150 zemalja na jesen. Cene će biti poznate naknadno.


Apple TV Channels

Emisije, filmovi, serije, vesti i sportovi u jednoj usluzi odlika su unapređenog i redizajniranog Apple TV-a. Od sada će unutar ove usluge biti moguće platiti samo ono što želite da gledate, a na izbor će se nuditi i "obični" televizijski kanali inače dostupni putem satelita, kabla ili IPTV-a. Novi dodatak naziva se Apple TV Channels, a omogućava gledanje TV programa i svih drugih sadržaja uživo ili na zahtev.

Apple TV sa dodatkom Channels usluge biće moguće gledati i na Smart TV-ima Samsung-a, Sony-ja, LG-a, kao i na Roku i Fire TV stickovima. Umesto 10 zemalja, Apple TV će uskoro biti dostupan u preko 100 zemalja svijeta. Srbijaa? Videćemo, to je još nepoznanica.


Apple TV+

Glavna objava današnjeg predstavljanja stigla je na kraju. Apple TV+ biće streaming usluga za distribuciju filmova i serija. Već u predstavljanu vidljivo je da je Apple mnogo uložio u ovaj projekt jer su ga prezentovala neka od najvećih imena sa holivudske A-liste poput Stevena Spielberga, Jennifer Aniston, Reese Witherspoon i Oprah Winfrey – svi oni imaće svoj kutak na ovoj platformi.Apple će ovom uslugom, kao što se nagađalo, konkurisati Netflix-u i sličnima, a glavni adut biće im originalni sadržaj za koji su, očito, spremni izdvojiti mnogo novca.

Apple TV+ biće moguće gledati putem Apple TV aplikacije (online i offline), u preko 100 zemalja, a biće lansiran ove jeseni. Novi sadržaji biće dodavani svakog meseca.

I za kraj, ovde je uvodna špica današnjeg eventa koja će ljubiteljima Applea zasigurno biti zanimljiva:

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.