Beč proglašen za ''najpametniji'' grad na svetu


Glavni grad Austrije nije već devet godina za redom samo grad sa najboljom kvalitetom života, nego prema studiji i istraživanju Smart City Strategy Indexu i "najpametniji" grad na svetu.

Pojam smart city ili pametni grad obuhvata mnoge elemente koji pridonose poboljšanju životnog prostora, počevši od javnog gradskog prevoza sve do škola i javnih institucija. Težište svega leži na tehnološkim, ekonomskim i društvenim inovacijama.

Istraživanje je provelo društvo Roland Berger Strategy Consultants sa sedištem u Nemačkoj,

Grad Beč se sa svojom strategijom pokazao "najpametnijim gradom" na svetu u 2018. godini, i to već drugu godinu za redom! Na drugom se mestu nalazi London, a na trećem kanadski St. Albert.

Studijom su obuhvaćena 153 grada koja imaju usvojenu strategiju razvoja "pametnog grada", a upoređivana su rešenja primenjena na segmenate poput javne uprave, zdravstvenog sistema, obrazovanja, energetike i okoline, saobraćaja i dr.

Grad Beč već godinama u područijima energetike, gradnje, mobilnosti i infrastrukture razvija inovativna rešenja primenjiva u svakodnevnim situacijama. Jedan od najvećih projekata takve vrste izgradnja je nove gradske četvrti Aspern, koja omogućava urbani život u kontaktu sa prirodom, sa manjim brojem automobila i maksimalnom uštedom energije i prostora.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.