Bežične slušalice mogu da uzrokuju rak?


Svetska zdravstvena organizacija i UN objavili su peticiju kojom tvrde da popularne Apple-ove slušalice AirPods nose rizik od razvoja karcinoma. Peticiju je potpisalo 250 naučnika. Upozoravaju da mnogi uređaji odašilju radiofrekventno zračenje kakvo se koristi za WiFi, mobilne podatke i Bluetooth.

Posebno su zabrinjavajuće AirPods slušalice jer se stavljaju duboko u slušni kanal i tako se osetljivo područije uha izlaže zračenju za koje se smatra da je povezano sa razvojem karcinoma.

U pojedinim je slučajevima čak nivo zračenja koje se smatra kancerogenom znatno niže od najviše dopuštene federalnim i međunarodnim smjernicama. Prošle godine je Apple prodao 28 miliona pari bežičnih slušalica. Samo godinu pre 16 miliona pari.

U pripremi je novi dizajn kojim će dodatno poraditi na zvuku i ozvučenju. AirPods slušalice se bežično spajaju sa telefonom preko Bluetooth-a.

U osnovi, opasnim za zdravlje smatra se sve što koristi elektromagnetsku energiju talasa različitog tipa. Bluetooth funkcionira na jednom obliku koji uključuje radiotalase niske snage. Očita i najčešća opasnost radiotalasa je ta da, pri visokim nivoima, mogu stvarati toplotu i prouzročiti opekotine. Naučnici još rade na efektima dugoročne izloženosti takvim talasima.

Kad su tom obliku zračenja izložili životinje, oštećen im je reproduktivni i neurološki sistem te genetski materijal. Takva vrsta energije je dovoljno snažna da protrese atome koji čine stanice, ali nije dovoljno snažna da im promeni strukturu. To znači da su radiotalasi manje opasni od visokih nivoa zračenja poput rentgena ili ultrazvuka.



Prošle godine su naučnici Nacionalnog instituta zdravlja dodatno dokazali da mobilno zračenje uzrokuje neke vrste karcinoma. Sada traže pojačanu pažnju kod korišćenja svih vrsta tehnologije koja se bazira na radiotalasima, a posebno su zabrinuti oko nivoa zračenja Bluetooth uređaja i njihovog uticaja na ušne kanale i mozak. Međunarodna agencija za istraživanje raka utvrdila je da je zračenje elektromagnetskog polja moguće kancerogeno, a rizik je i WiFi.

Svetska zdravstvena organizacija osmislila je smernice za elektromagnetske frekvencije (EMF) i količine kojima taj uređaj sme izložiti korisnika. Ipak, autori nove peticije kažu da su naučnici otkrili da su čak i niske doze EMF-a kancerogene, a povezane su sa rakom mozga. Zračenje telefona dodatno, tvrde u istom istraživanju, može prouzrokovati nastanak tumora na živcu koji spaja mozak i uho.

Potrebna su još mnoga istraživanja kako bi pojasnila tačne rizike povezane sa svakom vrstom zračenja, ali naučnici koji su potpisali peticiju veruju da način na koji trenutno koristimo te uređaje opasno zanemaruje bezbednosni aspekt i za to prebacuju odgovornost na proizvođače.

- Različite agencije postavljaju standarde bezbednosti koji nisu zaštitili javnost, a posebno decu koja su posebno ranjiva u odnosu na učinke EMF-a. Ako ne preduzme neke korake, WHO nije ispunila svoju ulogu međunarodne zdravstvene organizacije - napisali su u peticiji.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.