EU neće zabraniti gradnju Huawei-jevih 5G mreža

Evropska unija neće operaterima zabraniti nabavku Huawei-jeve opreme za gradnju novih 5G mreža, već će umesto toga od država članica zatražiti veću razmenu podataka o bezbednosnim rizicima. Prema pisanju Reutersa, član Evropske komisije Andrus Ansip će od svake zemlje članice zatražiti dostavu informacija koje bi mogle biti od velike važnosti za bezbednost 5G infrastrukture.

Ovaj naputak Evropske komisije ne predstavlja pravni dokument, a svaka zemlja članica će po tom pitanju odlučivati samostalno. Tako će svaka članica sama odrediti koga želi ili ne želi za dobavljača opreme za gradnju svojih 5G mreža, ali nakon ovog uputstva Evropske komisije, čija reč ipak ima određenu težinu, malo je verovatno da će neka od njih zaista blokirati rad Huawei-ju.

Videli smo da su se protiv zabrane već izjasnili veliki operateri poput Deutsche Telekom-a, dok je Velika Britanija službeno objavila kako neće uvesti nikakvu zabranu.

Ovo je sada znak da se EU ipak neće slepo pokoravati diktatima s druge strane Atlantika, barem kad su telekomunikacije i njihov daljnji razvoj u pitanju.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.