EU zbog AdSense-a kaznila Google sa 1,49 milijardi evra


U skladu sa nekim spekulacijama koje su se poslednjih dana pojavile u medijima, komesarka Evropske komisije za tržišno takmičenje Margrethe Vestager objavila je kako je EU odlučila i treći put kazniti Google zbog ilegalnog ponašanja. Antitrust poverenstvo Evropske komisije izreklo je ovom tehnološkom i internetskom divu novčanu kaznu u iznosu od 1,49 milijardi evra zbog nepridržavanja pravila u online oglašavanju kroz svoju AdSense platformu.

Google je, kažu, prekršio evropska pravila poštene tržišne utakmice i zloupotrebljavao je svoj dominantan položaj tako što je u ugovorima sa raznim internet stranicama njihovim vlasnicima onemogućavao plasiranje oglasa drugih pružalaca usluga. Time je izravno oštetio kako svoje klijente tako i konkurente.

Ovakvo ponašanje trajalo je duže od deset godina i drugim je kompanijama uskraćivalo priliku da se sa njima takmiče na temelju svojih zasluga i da uvode inovacije – a potrošačima su uskraćene prednosti koje konkurencija donosi na tržište.

U pojašnjenju odluke o kazni navodi se kako brojne web stranice imaju ugrađene funkcije za pretraživanje. Korišćenjem istih korisnici dobivaju kako rezultate pretraživanja tako i ciljane oglase. Kroz svoju platformu AdSense for Search Google i na ovaj način prikazuje oglase i postavlja se kao pružalac usluga. Na tržištu EU od 2006. do 2016. na ovom je područiju držao najmanje 70% udela, a tu je poziciju iskoristio kako bi konkurentima otežavao i zabranjivao oglašavanje unutar spomenutih pretraga.

Ovakvo korišćenje dominantne pozicije na tržištu pretraživanja Evropska je komisija proglasila ilegalnim i odrezala im kaznu u visini 1,29% Google-ovih prihoda u 2018. godini, što iznosi tačno 1.494.459.000 evra. Do sada je Google kažnjavan već dva puta za slične postupke: u junu 2017. kaznom od 2,42 milijarde, te u julu 2018. kaznom od 4,34 milijarde evra.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.