Evropski parlament izglasao kontroverznu Direktivu o zaštiti autorskih prava


Evropski parlament je nakon 5 godina predloga, nacrta, rasprava, debata i svađa napokon usvojio famoznu "Direktivu o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu", čija je osnovna namena zaštita vlasnika autorskih prava na internetu. Mada se ovaj zakon često nazivao "porezom na linkove", koji će ograničiti slobodu izražavanja i deljenja sadržaja "običnim" medijima, korisnicima i kreatorima sadržaja, to neće biti tako, jer će najveći učinak imati na velike igrače poput Google-a, Facebook-a i YouTube-a, zbog kojih je zapravo i izmišljen, jer oni žive na dijeljenju velikih količina sadržaja i zarađuju na tuđem znoju.

Drugim rečima, Direktiva neće zabraniti prenošenje skraćenih članaka, pod uslovom da se radi o zaista kratkim "isečcima", a iz nje su izuzeti gifovi i memovi, koji će se i dalje moći slobodno objavljivati i deliti.

Direktivom se želi osigurati da ti veliki servisi počnu da dele prihode sa umetnicima, novinarima i nosiocima autorskih prava umetnika, uključujućimuzičare , izvođače, scenariste, kao i izdavače vesti te im omogućiti da ispregovaraju bolje nagodbe kada se njihova dela koriste na internet platformama. Internet platforme biti će direktno odgovorne za sadržaj koji se prenosi na njihovim stranicama, a izdavačima vesti automatski će se dati pravo da pregovaraju u ime svojih novinara u pogledu vesti koje objavljuju servisi za prikupljanje vesti.

U tekstu se takođe navodi da će prenos radova na online enciklopedije na nekomercijalan način, kao što je Wikipedia ili softverske platforme otvorenog koda, kao što je GitHub, automatski biti izuzete iz područija primene ove direktive. Takođe navode da će se na start-up platforme primenjivati blaže odredbe nego na velike, etablirane platforme. Ako države članice prihvate usvojeni tekst u Parlamentu, on će na snagu stupiti nakon objave u Službenom listu, a države članice imaju dve godine da počnu da sprovode direktivu.

U saopštenju Evropskog parlamenta navodi se da internet kompanije trenutno imaju malo poticaja za potpisivanje poštenih ugovora o licenciranju sa nosiocima prava, jer se ne smatraju odgovornima za sadržaj koji njihovi korisnici prenose. Oni su samo dužni da uklone sadržaje koji krše autorska prava, kada nosilac prava to zatraži. Međutim, to je nezgodno za nosioce prava i ne garantuje im pravedne prihode. Podizanjem odgovornosti internet kompanija povećaće se šanse nosioca prava (posebno muzičara, izvođača i scenarista, kao i izdavača vesti i novinara) da osiguraju pravedne ugovore o licenciranju, čime će dobiti pravedniju naknadu za korišćenje njihovih dela koja se digitalno koriste.

Sad trebamo samo da pričekamo da vidimo kako će se sve te odredbe i uredbe primenjivati u konkretnim slučajevima i hoće li novi zakon rezultirati time da YouTube, Google i Facebook svojim "robotima" počnu drastično da filtriraju sadržaje u kojima pronađu elemente zaštićenih autorskih prava kako ne bi morali da dele novac sa autorima, što bi se moglo odraziti na smanjenje sadržaja i dakako pad kvaliteta. EU parlament tvrdi da to neće biti tako, ali moraćemo malo pričekati odgovor velikih igrača.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.