Microsoft Edge nekim čudom postaje popularniji


U trenutku kada je Microsoft službeno najavio da će Edge browser uskoro preći na Google-ov Chromium engine, što nam deluje kao zadnji potez kojim žele postati konkurentniji Chrome-u, statistike koje objavljuje NetMarketShare, ukazuju na zanimljiv trend. Naime, tokom proteklog meseca, apsolutni vladar browsera Chrome mrvicu je posrnuo pa se sada nalazi na 66,89% udela među korisnicima desktop računara i laptopaova, a neznatno je potonuo i Mozilla Firefox koji se koristi na 9,39% računara.

Ono što deluje pomalo iznenađujuće je rast Microsoft Edge-a, koji se sa 4,61% u januaru popeo na 4,79%, iako je Microsoft najavio da ga gasi, odnosno zamenjuje novim Edge browserom koji će raditi na Google-ovom engineu. Ovo je nakon dugo vremena rast Edge-a koji je dugo beležio samo pad.

Microsoft-ov Internet Explorer je ostao na drugom mestu iza Chrome-a sa udelom od 10,49%, a u gornjem top 10 "domu" nalazi se još i Safari sa udelom od 3,79 posto, dok "niži razred" sa ukupnim šestim mestom predvodi Opera sa udelom od 1,58%.

Razlog rasta Edge verovatno leži u padu Chrome-a i Firefox-a, mada se radi o doista sitnim posrnućima koja se mogu dovesti u vezu i sa stagnacijom tržišta PC računara koje se još uvek oporavlja od velikih padova tokom proteklih godina.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.