Najbolji VPS u Srbiji


Od ovog meseca, unlimited.rs pokreće VPS SSD pakete sa lokacijom u Srbiji.

Ekipa iza unlimited.rs web hostinga ponudila je nova VPS rešenja u Srbiji, a mi smo pokušali da analiziramo po čemu se ova usluga, nazvana SMART VPS, razlikuje od većinske domaće konkurencije?

Za početak, primećujemo veoma izdašne performanse i konfiguracije samih servera u svakom paketu, a cena koja je u velikoj meri pristupačna za ono što nudi.

No, pokušali smo da detaljno pređemo nove unlimited.rs SSD virtuelne servere sa lokacijom u Telenor Datacentru.


1. Konkurentna cena

Detaljna analiza nedvosmisleno tvrdi da unlimited.rs nudi niže cene niže u odnosu na regionalnu konkurenciju. U zavisnosti od paketa i konfiguracije, govorimo o ciframa koje su od 20 do čak 50% niže. Analiza se, naravno, odnosi na VPS sa lokacijom u Srbiji i regionu, sa SSD diskovima. Pored toga, primećujemo prisustvo kompletne virtuelizacije u ponudi, tačnije KVM, koja je iz iskustva, daleko pouzdanija od openVZ koju koriste pojedini provajderi.

2. Mrežna infrastruktura

Kako je unlimited.rs vlasnik sopstvene infrastrukture, poverenje smo im nesebično davali i sa deljenim, VPS i Dedicated serverima i u Holandiji. Svetsku praksu iz tih datacentara su, čini se, sa lakoćom preneli i na svoje poslovanje u Srbiji.

Tako su se za VPS ponudu u Srbiji, odlučili za datacentar u Beogradu, i to Telenor Tier-3 DC. Datacentar se nalazi na Novom Beogradu i izgrađen je 2010. godine po najzahtevnijim industrijskim standardima.

100 gbps mreža je redundantna zbog povezanosti sa RetN za najbolje mrežne rute za inostranstvo i SoX-om (Serbian Open Exchange) za najbolji odziv u Srbiji i ping ispod 5 ms prema svim provajderima u Srbiji.

Datacentar je redundantan i po pitanju napajanja električnom energijom, a nije zgoreg ni napomenuti da su radili i na posebnim serverima za filtriranje saobraćaja preko unlimited.rs ruta u Evropi, za slučaj da dođe do DDoS napada.

3. Serverske konfiguracije

VPS node-ovi su DELL serveri, a sve komponente su serverske varijante SSD-ova (Samsung), DDR4 ECC RAM, kao i dvostruki Intel procesor sa 16 jezgara po procesoru.

Imali smo priliku da se uverimo da svi serveri poseduju hardverski RAID i to u konfiguraciji RAID 10 sa četiri diska. To znači da ukoliko jedan od njih prestane sa radom, server neometano nastavlja da funkcioniše i šalje monitoringu informaciju o tome.

4. VPS paketi i konfiguracije

Jedna od jačih pohvala ide za stavku o kojoj ćemo u detalje pričati. Kako kažu, nisu štedeli ni na čemu. “Pažljivim osluškivanjem svih potreba web stručnjaka”, formirali su pakete koje zavređuju našu pažnju i želju za korišćenjem. Osvrnimo se za početak na radnu memoriju, za koju kažu da 1 GB gotovo uopšte nisu uzimali u razmatranje, kako je činjenica da je to zaista premalo za 2019. godinu. Čini se da je 2 GB RAM-a kritično za određene servise, što nas dovodi do 3 GB kao novog zlatnog standarda za VPS početni paket. Delimo mišljenje da je to nešto što može predstavljati minimum za bezbrižan rad.

SSD prostor je nešto što, činjenično, svima čini problem ili olakšanje. Međutim, u SMART VPS ponudi vidimo 40 GB u početnom paketu, što ide i do 140 GB u najvećem, sa mogućnošću dodavanja SSD prostora kroz konfiguraciju u bilo kom momentu i to najviše za 40 GB.

U sve pakete je uključen neophodni backup podataka na nedeljnom nivou, dok se za dnevni backup doplaćuje određena svota po konfiguraciji.

Sam protok je limitiran na 100 mbps u najmanjem paketu, 200 u SMART 6 i 300 mbps u SMART 9, a mesečni saobraćaj je više nego dovoljan i za veće projekte i ide od 3 do 9 TB. I ovde nude opciju dokupa, ukoliko potrebe nalažu više. Nakon prekoračenja limita, VPS je aktivan, samo se brzina protoka smanjuje na 10 mbps.

Dostupni su sve popularne Linux distribucije, napredni panel sa svim kontrolama i konzolom integrisanom u korisnički panel.

IP adrese koštaju 229 dinara, 1 gbps link za 2600 dinara mesečno, a tu je i managed podrška ukoliko zatreba, jer nikad se ne zna gde i stručnjacima može da zapne.



5. Napredne mogućnosti

Automatizacija određenih radnji je veoma važna u svakom smislu, a svaki od paketa ima obezbeđene automatske instalacije popularnih Web panela “na klik” od kojih su na raspolaganju cPanel, CWP, VestaCP, Sentora, unlimitedCP, Webuzzo te VPN auto installer.
u
Reinstalacija operativnog sistema u roku od par sekundi se već podrazumeva, kao i VNC HTML5 konzola direktno na panelu, a tu je i takozvani Rescue mode gde je storage unmount-ovan i možete popraviti operativni sistem ili delove sajta po potrebi.

6. 24/7 Podrška

Osnovna funkcionalna podrška putem tiketa, odnosno emailom, je kod unlimited.rs i u ovom slučaju dostupna non-stop, odnosno 0-24. Podrška podrazumeva rešavanje eventualnih mrežnih problema, funkcionalnosti VPS-a, pomoć oko korišćenja panela, vraćanje backup-a servera, savete oko nadogradnji i tome slično.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.