Najviše posetilaca piratskih stranica dolazi iz SAD-a


Kompanija MUSO, koja se specijalizovala za prikupljanje podataka vezanih za trendove sa područija piraterije, objavila je rezultate svog istraživanja o povezanosti posećenosti pojedinih internet stranica i rasprostranjenosti piraterije u pojedinim državama sveta (koje prenosi internet stranica TorrentFreak).

Utvrđeno je kako ubedljivo najviše poseta internet stranicama sa piratskim sadržajem pristiže iz SAD-a (gotovo 17,5 milijardi poseta). Na drugom mestu su posete iz Ruske Federacije (14,47 milijardi poseta), nakon čega po redu slede korisnici iz Brazila (10,3 milijardi poseta), Indije (9,59 milijardi poseta), Francuske (7,339 milijardi poseta), Turske (7,335 milijardi poseta), Ukrajine (6,13 milijardi poseta), Indonezije (6 milijardi poseta), Ujedinjenog Kraljevstva (5,75 milijardi poseta) i na kraju korisnici iz Nemačke (5,36 milijardi poseta).

Gledajući ukupan broj poseta reč je o smanjenju na godišnjem nivou, sa 206 milijardi zabeleženih tokom 2017. godine na manje od 190 miliona tokom 2018. godine.

U izveštaju se izdvaja popularnost stranica za ilegalno streamanje sadržaja koje zauzimaju više od polovine sektora piratskog sadržaja. Na drugom mestu su stranice koje nude direktni linkovi za preuzimanje piratskog sadržaja sa udelom od 22%, dok su na trećem mestu javne torrent stranice sa udelom od 13% u ukupnim posetama. Nešto noviji oblik plasiranja piratskog sadržaja putem takozvanih stream ripper stranica ima 4% udela u ukupnim posetama (oko 7,7 milijardi poseta).

Što se tiče vrste piratskog sadržaja dominiraju TV serije, nakon čega slede filmovi, muzika, izdavaštvo te na kraju softver. Kao razlog za dominaciju TV sadržaja ističe se fragmentacija na samom legalnom tržištu, mnoštvo različitih servisa (svaki sa svojom pretplatom).

Na kraju valja napomenuti da sve spomenute brojke ne obuhvataju korisnike koji piratskom sadržaju pristupaju putem mobilnih aplikacija ili putem nekih dediciranih uređaja za streamovanje sadržaja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.