NSA ugasila kontroverzni program praćenja komunikacije građana


Američke vlasti su nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, kako bi se lakše borile protiv terorizma, uvele kontroverzni tajni program praćenja i logovanja svih telekomunikacija na svojem tlu. Ovaj program vodila je obaveštajna agencija NSA i nadzirala je, bez rezerve, sve građane koji se služili telefonima ili mobilnim telefonima, i bežila metapodatke o tome s kime i kada komuniciraju. Za program se saznalo 2013. godine kroz otkrića obaveštajca Edwarda Snowdena, koji se zbog svojih aktivnosti sada od američkog pravosuđa skriva u Rusiji.

Ali, čini se kako Sedinjenim Američkim Državana više ne treba ovako detaljan nadzor nad svojim građanima. Luke Murry, zaposleni u Kongresu i savetnik za pitanja nacionalne bezbednosti, izjavio je kako NSA poslednjih meseci više ne koristi sisteme za ovakvo praćenje. Uz to, kazao je i da je vrlo verovatno da od Kongresa NSA više neće tražiti produženje dozvole za takve aktivnosti, jednom kada ona po sili zakona istekne krajem ove godine.

Jedan od razloga za napuštanje nadzora telekomunikacija sigurno je činjenica da je sljednjih godina komunikacija prešla sve više na Internet, pa se NSA "zabavlja" praćenjem zanimljivih pojedinaca na tom područiju.

Zanimljivo, New York Times, koji je dobio informaciju o gašenju ovog kontroverznog programa, piše i kako on u svim ovim godinama nije pomogao obaveštajcima u sprečavanju ijednog terorističkog napada. Službenici NSA ipak brane ceo sistem, navodeći kako im je pomogao u rasvetljavanju raznih veza među osobama i da je – možda, eventualno – mogao sprečiti napade 11. septembar da je bio aktivan pre 2001. godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.