Rusija donela zakone protiv lažnih vesti i vređanja vladajućih na Internetu


Zakoni zbog kojih je pre desetak dana održan veliki protest u Moskvi stigli su i do Vladimira Putina koji ih je prekjuče potpisao – čineći ih tako pravosnažnima. Od sada će u Rusiji, prema njima, vrediti prilično stroža pravila za internet komunikaciju koja se tiču lažnih vesti i vređanja državnih službenika.

Prvi od dva po hitnom postupku doneta zakona osmišljen je kako bi se u ilegalnu sferu gurnulo širenje lažnih vesti na Internetu. Oni koji ponavljaju takvo ponašanje mogli bi biti kažnjeni novčano, iznosima do 1,5 miliona rubalja (oko 20.500 evra). Drugi zakon zabranjuje vređanje javnih i državnih službenika, od samog predsednika na dalje, za što su predviđene kazne u iznosu do 300.000 rubalja (oko 4.100 evra) ili do 15 dana zatvora.

Nepoželjno i kažnjivo ponašanje na Internetu opisuje se kao "javno iskazano nepoštovanje prema društvu, vladajućima, službenim simbolima vlade, ustavu, ili telima ruskih vlasti". Ovako široko postavljena definicija otvara vrata cenzuri i gušenju slobode govora, navode aktivisti i svi zabrinuti za internet slobode.

Službeni Kremlj stoji, naravno, pri tome da nije reč o cenzuri već da je donošenje ovakvih zakona bilo neophodno da se spreči širenje lažnih vesti i vređanja. Slični, ali i stroži zakoni već postoje u mnogim zemljama, poručili su vladajući.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.