Amazon planira da lansira preko 3.000 satelita za pristup Internetu


Amazon planira da kroz svoju kompaniju Kuiper Systems stvori globalnu mrežu malih komunikacionih satelita koji bi trebali da povežu sve delove sveta na Internet. Kodno nazvan Projekat Kuiper, ovaj plan mogao bi diva internet prodaje koštati nekoliko milijardi dolara, ali isto tako mogao bi im doneti i daleko veće prihode jednom kada profunkcioniše u potpunosti.

U Amazon-u planiraju, naime, u nisku Zemljinu orbitu lansirati čak 3.236 satelita. Njih 784 nalazilo bi se na visini od 590 kilometara, 1.296 satelita bilo bi na visini od 610 kilometara, a preostalih 1.156 satelita orbitiralo bi na visini od 630 kilometara od tla. Ova konstelacija satelita imala bi zadatak da spoji ceo svet, a primarno njegove teško dostupne krajeve, na Internet putem brze širokopojasne mreže sa niskom latencijom.

U projekt bi se trebalo uključiti još partnera, poručuju iz Amazon-a. Prema planovima koji sada postoje, sateliti bi pružali pristup Internetu od 56° severne sve do 56° južne geografske širine, pokrivajući ako oko 95% ljudske populacije.

Za sada nije poznato koji vremenski okvir za realizaciju ovog projekta su u Amazon-u postavili kao cilj, ali zna se da će pre početka lansiranja morati dobiti brojna odobrenja raznih regulatornih agencija, te osigurati da ova velika količina novih satelita ne ometa rad svih ostalih koji se trenutno nalaze u orbiti. Isto tako, potrebno je osigurati sigurno deorbitiranje svakoga od njih jednom kada mu istekne životni vek, bez da se kreira dodatni svemirski otpad.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.