Apple će zabeležiti pad prodaje u drugom kvartalu, krivac je iPhone


Početkom godine dogodilo se nešto što je retko ko mogao očekivati – stigla je vest kako je Apple tokom prazničnog razdoblja podbacio – pala je prodaja mobilnih uređaja, a time i prihodi. Podsetimo, umesto očekivanih 89-93 milijarde dolara, Apple je uprihodio "samo" 84 milijarde što je rezultovalo i padom vrednosti kompanijine deonice za 9%.

Analitičari sada ponovno predviđaju sličan scenario. Naime, prema analitičarima iz OTR Global-a i Wall Street-a Apple će ponovno isporučiti manji broj iPhone-a. I dok se analitičari slažu oko toga da će Apple ponovno podbaciti, ne slažu se oko broja isporučenih iPhone-a.

OTG global prognozira isporuku između 37 i 42 miliona iPhone-a tokom drugog fiskalnog kvartala, dok je Wall Street optimističniji – prognoziraju isporuku između 40 i 45 miliona iPhone-a.

Apple je uveo praksu da više ne objavljuje broj isporučenih telefona, već samo prihod od njihove prodaje. Razlog tome je očigledan – sve manji broj prodatnih iPhone-a. Ali, manju prodaju delimično rešavaju više cene pa se Apple opet nađe tu negde u računici. Ovog puta Apple prognozira kako će u drugom fiskalnom kvartalu uprihoditi između 55 i 58 milijardi dolara, uz maržu između 37 i 38%.

Ali, prognoze su jedno, a ostvareni prihodi nešto sasvim drugo. Hoće li Tim Cook ponovno morati da šalje posebna pisma deoničarima kao što je to morao nakon prazničnog pada prihoda znaće se 30. aprila kada Apple objavi i službeni izveštaj vezan uz ostvarene prihode tokom drugog fiskalnog kvartala.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.