Facebook bez odobrenja korisnika uploadovao njihove kontakte


Facebook je preksinoć objavio kako je od maja 2016. možda nenamerno uploadao e-mail kontakte i do 1,5 milijuna korisnika na svoju stranicu bez njihove dozvole i znanja.

Iz Facebook-a su, naime, objasnili kako su nekad imali korak u procesu verifikacije naloga u kojem su korisnici mogli da potvrde svoju e-mail adresu i svojevoljno uploaduju svoje kontakte na stranicu.

Međutim, u maju 2016. godine došlo je do promene u procesu - opis tog koraka je uklonjen, ali sama mogućnost nije, što znači da su korisnici uploadovali kontakte, a da toga nisu bili ni svesni. Izvor blizak temi rekao je kako nisu zahvaćeni samo korisnici iz SAD-a, piše CNBC, za koji je portparol Facebook-a rekao kako kontakti nisu deljeni ni s kim te da ih Facebook briše.

"Popravili smo problem i obaveštavamo ljude čiji su kontakti uvezeni. Ljudi takođe mogu da pregledaju i upravljaju kontaktima koje dele sa Facebook-om u svojim podešavanjima" - rekao je portparol.

Facebook se našao na udaru javnosti i zagovornika zaštite privatnosti nakon što je otkriveno da je britanska konsultantska kompanija Cambridge Analytica iskorišćavala njihov poslovni model za uticaj na američke predsedničke izbore 2016. godine. Prošle nedelje brojni korisnici su imali probleme sa Facebook-om Instagram-om, i WhatsApp-om, mrežama u njihovom vlasništvu, a mesec dana pre dogodio se najveći pad Facebook-a u istoriji. Uz to, gotovo svakog meseca čitamo o brojnim problemima sa privatnošću i podacima korisnika.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2019 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.