Facebook priznao: Koristimo podatke korisnika za prodaju oglasa


Nakon što ga je Evropska komisija pritisnula, a institucije koje se bave zaštitom potrošača zapretile kaznama, Facebook je odlučio promeniti svoja pravila korišćenja za korisnike.

Tako će nova pravila u detalje opisivati koje usluge Facebook prodaje trećoj strani, a koje su temeljene na korisničkim podacima, kako korisnici mogu obrisati svoje profile i pod kojim uslovima nalozi mogu da budu suspendovani.

Facebook je napokon pokazao predanost transparentnijem i direktnije rečniku u svojim uslovima korišćenja. Kompanija koja želi da obnovi poverenje svojih korisnika nakon skandala sa Cambridge Analytic-om, ne bi se smela da skriva iza komplikovanog, pravnog žargona. Sad korisnici mogu lakše razumeti da se njihovi podaci koriste za prodaju ciljanih oglasa, istaknula je poverenica Vera Jourová.

Tako će Facebook u novom tekstu istaknuti kako neće naplaćivati korišćenje svojim korisnicima, a korisnici će u zamenu za besplatnu uslugu Facebook-u dati dozvolu da se njihovi podaci mogu deliti i izlagati komercijalnim oglasima.

Facebook će tako, po prvi put, jasno priznati kako se njihov poslovni model oslanja na prodaju ciljane oglašivačke usluge pomoću podataka iz profila njihovih korisnika.

Takođe, Facebook preuzima odgovornost ako neka od trećih strana zloupotrebi podatke koje dobije od njih.

Osim toga, Facebook uvodi i ograničenje na period tokom kojeg mogu zadržati sadržaj koji su korisnici obrisali. Takav sadržaj mogu zadržati samo u nekoliko tačno određenih slučajeva i to maksimalno do 90 dana.

Ove izmene Facebook bi trebao uvesti najkasnije do kraja juna ove godine, a ako to ne napravi prete mu kazne.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.