Kod mladih ne postoji veza između zdravlja i vremena provedenog ispred ekrana


Javne, političke i naučne rasprave vode se o navodima da preterano korišćenje elektronskih uređaja, odnosno dugo vreme provedeno pred ekranom, ima negativan uticaj na zdravlje mladih. To je podstaklo naučnike sa univerziteta Oxford da sprovedu opsežnu studiju i pronađu eventualne dokaze za takve tvrdnje.

Istraživanje obuhvatilo preko 17 hiljada adolescenata iz Irske, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva merilo je dnevnu izloženost ekranima elektroničkih uređaja, kako tokom dana tako i neposredno pre spavanja, i upoređivalo ih sa podacima o zdravlju ispitanika. Nikakve fiziološke promene ili posledice na zdravlje nisu potvrđene, a premalo je dokaza koji bi upućivali na to da previše vremena provedenog pred ekranom šteti adolescentima – zaključak je studije.

Naučnici zaključuju da su ekrani postali deo svakodnevice i da, uprkos javnom mišljenju da gledanje u njih (pogotovo pre spavanja) šteti ljudima – za takve tvrdnje ne postoje dokazi. Studija je dala ponekad negativne, ponekad pozitivne, ali i pomešane rezultate, pa se ne može zaključiti da je korišćenje tehnologije neposredno pre spavanja samo po sebi štetno za zdravlje.

Naučnici koji stoje iza ove studije kažu kako je njihova meta-analiza obuhvatila dovoljno podataka iz drugih studija da bi bila relevantna. Međutim, podaci o vremenu provedenom pred ekranom većinom su prikupljani iz anketnih upitnika, u kojima ispitanici imaju običaj da podcenjuju vreme koje su proveli uz telefon, računalo ili tablet. Isto tako kažu kako podaci u globalu ne pokazuju korelaciju između zdravlja i korišćenja tehnologije, što ne znači da pojedine uzročno-posledične veze ne postoje.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.