PayPal patentirao tehnologiju za borbu protiv ransomwarea


Američka patentna kancelarija odobrila je patent registrovan od strane kompanije PayPal koja se inače bavi digitalnim plaćanjima, a koji se tiče zaustavljanja napada ucenjivačkim zloćudnim programima, tzv. ransomwareom. Suština ovog patenta je tehnologija koja je u stanju prepoznati aktivnosti ransomwarea na računaru i na vreme zaustaviti kriptovanje sadržaja diskova – a sve kako bi se napadače sprečio u nameri da zatoče podatke i za njih traže plaćanje otkupnine.

PayPal-ova ideja sastoji se od praćenja podataka i dokumenata kojima se manipuliše u memoriji računara, te detektovanja slučajeva kada se dokumenti podvrgnu dupliciranju i operacijama visoke entropije, tj. enkripciji – što je način rada poznatih ucenjivačkih malwarea poput WannaCrya i sličnih.

Pravovremeno otkrivanje malicioznih radnji na dokumentima trebalo bi omogućiti i njihovo zaustavljanje, tj. sprečiti malware da kriptuje korisničke podatke. Sistem bi radio i na temelju "whiteliste" onih softvera koji smeju da izvršavaju navedene operacije, a u slučaju da kopiranje i enkripciju pokuša da izvede neki nepoznati program, on bi se u tome odmah zaustavio – i istovremeno bi se kopije svih eventualno zahvaćenih dokumenata poslale u oblak, na bezbedno, gde bi se stvorila njihova backup kopija.

Ovo nije prvi sistem koji se oslanja na sličnu tehniku detekcije, ali u PayPal-u tvrde kako će on biti potpuno automatiziran i da za njegovo postavljanje neće trebati mnogo "ručnog" podešavanja.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.