Problemi sa bezbednošću Huawei-jevih proizvoda prerastaju u svađu između SAD-a i Kine

Kao što već znate, globalna situacija sa Huawei-jem se ne poboljšava. Amerika je kompaniju bukvalno izbacila iz svakog državnog telekomunikacionog operatera, navodeći zabrinutost za bezbednost kao razlog. Prema mnogim stručnjacima, doduše, sam Huawei nije problem, već državni aparat koji iza njega stoji, prenosi The Verge.

Na tehnološkom forumu u Ženevi prošle nedelje voditelj ITU-ja Houlin Zhao javno je prigovorio protiv zabrane rekavši da "ako iko pronađe nešto pogrešno, ima pravo da nas za to optuži. Ako nema, blokiranje Huawei-ja je nepoštena poslovna politika". Zhao je, podsetimo, rođen u Kini te je deo karijere proveo u kineskom Ministarstvu pošte i telekomunikacija pre nego što je prešao u telekomunikacioni sindikat Ujedinjenih nacija.

Američki zvaničnici u isto vreme navode u sumnju prema svim kineskim kompanijama. Voditelj DHS-ovog odeljenja za cyber bezbednost i infrastrukturu Chris Krebs na nedavnom je forumu za cyber bezbednost izjavio da je glavni razlog za brigu pravni sistem zemlje porekla, a ne pojedina kompanija iz koje proizvod stiže.

"Ne smemo se usredotočiti na na pojedine kompanije ili zemlje porekla, već na državne zakone prema kojima se proizvodnja određenog proizvoda reguliše" rekao je Krebs. Ista logika može se primeniti i na druge kineske kompanije, kao i ruske izvoznike poput Kaspersky Labs-a i njihovog antivirusnog softvera. Prema Krebsu "reč je o usponu autoritativnih režima i regulacije tamošnjih tehnoloških sektora".

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.