U zatvor zbog hostovanja nasilnih videa


Nakon nedavnog napada desničarkog fanatika na džamije u novozelandskom Christchurchu, kada je ubijeno 50 i ranjeno 50 osoba u live prenosu preko Facebook-a, Australija je odlučila da uvede drakonske kazne za sve koji hostuju takve videe na svojim stranicama i servisima.

Ukoliko se otkrije da neki servis na svojoj platformi sadrži nasilne video filmove, bilo snimljene ili emitovane uživo putem live streaminga, može biti jako strogo kažnjen, što uključuje i zatvorske kazne za direktore. To znači da bi recimo Mark Zuckerberg za to što je Facebooku ispod radara pobegao live prenos ubistva u Novom Zelendu, u Australiji mogao završiti na robiji, kao direktno odgovorna osoba, dok bi njegova društvena mreža mogla biti kažnjena višemilionskim novčanim iznosima.

U obrazloženju se navodi da će se kazniti one platforme koje takve sadržaje "ne uklone dovoljno brzo", ali ne navodi se tačno što je to dovoljno brzo.

Novčane kazne mogu iznositi do 7,7 miliona dolara ili 10 posto godišnjih prihoda, dok su za direktore društvenih mreža predviđene kazne do tri godine zatvora.

Portparol Digital Industry Groupa, koji zastupa više velikih svetskih tehnoloških kompanija u Australiji, kaže da će zbog ogromnih količina objavljenih materijala na internetu svake sekunde, trenutno uklanjanje nedozvoljenih materijala platformama predstavljati velik i kompleksan problem.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.