Uber uskoro izlazi na berzu uz vrednost od oko 100 milijardi dolara


Još dok je Uberom šefovao Travis Kalanick, novinari i tržišni analitičari nagađali su o vremenu kada će kompanija izaći na berzu, a prema novom izveštaju Reuters-a, taj dan je jako blizu. Iako službeni datum nije poznat, Uber-ovu inicijalnu ponudu deonica (jednu od najvećih u istoriji) možemo očekivati početkom maja, a biće zanimljivo videti kolika će biti tržišna vrednost kompanije pri izlasku na berzu.

Do sada se spekulisalo o brojkama od čak 120 milijardi dolara, no nakon što se Uber-ov najveći konkurent Lyft nije proslavio sa nedavnim izlaskom na berzu, očekivanja stručnjaka su smanjena i sada se govori o cifri između 90 i 100 milijardi dolara. U kratko vreme poslovanja na berzi, cena deonice Lyft-a pala je za pet dolara u odnosu na cenu prilikom izlaska na berzu koja je iznosila 72 dolara.

Prema poslednjem ulaganju u Uber, trenutna vrednost iznosi 76 milijardi dolara, a prodajom deonica sledećeg meseca žele prikupiti 10 milijardi dolara. Tokom prošle godine kompanija je ostvarila prihode veće od 11 milijardi dolara, ali to nije bilo dovoljno da završe u plusu te su ostvarili gubitak od 1,8 milijardi dolara, u što ne ulaze prihodi od prodaje poslovnih odela u azijskim zemljama i Rusiji. Tokom 2017. ti su gubitci bili još veći i iznosili su 2,2 milijarde dolara.

Pozitivna stvar vezana uz Uber je što se u poslednje vreme govori samo o stvarima vezanim uz samu kompaniju i njeno poslovanje, dok su nakon što je sredinom 2017. Dara Khosrowshahi preuzeo mesto izvršnog direktora, skandali i tzv. "bro (buraz) kultura" pali u drugi plan. Osim usluga taksi prevoza u više od 70 zemalja, Uber pruža i usluge iznajmljivanja bicikala i romobila, dostave hrane i prevoza tereta, a velike resurse ulaže i u odeljenja autonomne vožnje pa čak i u leteće taksije, kao pripremu za ono budućnost prevoza.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.