Verizon pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu


Američki operater Verizon je pre tri dana pokrenuo prvu komercijalnu 5G mrežu u svetu, pretekavši tako korejski SK Telekom, koji je naknadno reagovao i objavio kako je ipak on svoju 5G mrežu pokrenuo nekoliko sati pre Verizon-a.

Signal Verizon-ove 5G mreže trenutno je dostupan u Chicagu i Minneapolisu. U Verizonu nisu izlazili sa mapama pokrivenosti, a prema prvim svedočenjima korisnika, signal nije dostupan na celom područiju spomenutih gradova.

Tamo gde jeste, brzine downloada se vrte oko 500 Mbps, što je otprilike polovina 1 Gbps minimalne brzine koja je u kampanji najavljivana. Naravno, mreža je pogonu jako kratko, tako da će brzina verovatno u nekom razumnom roku rasti, zavisno od toga kojom se brzinom infrastruktura bude širila.

Oni koji žele da koriste blagodeti 5G mreže moraju da poseduju Motorolu Moto Z3 sa posebnim 5G Modom ili Samsung Galaxy S10 5G.

Tokom leta i jeseni očekuje se pokretanje 5G mreža širom sveta. Za očekivati je da će većina jesenjih top modela smartfona poput Samsung-a Galaxy Note 10 i Huawei-ja Mate 30 u startu sadržavati 5G modem, dok za Apple-ov iPhone kruže glasine da će 5G podržati tek sledeće godine.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.