5G mobilne mreže ometaju rad meteoroloških satelita


Američka ratna mornarica u svom internom memorandumu upozorava na opasnost 5G mobilnih mreža koje potencijalno mogu negativno da utiču na meteorološke satelite.

Kritični stav prema 5G mobilnim mreža pokazali su i neki američki senatori koji su od regulatorne agencije FCC zatražili na zaustavi postupak dodeljivanja novih licenci za frekvencione pojaseve telekomunikacionim operaterima dok se ne reši problem interferencije sa meteorološkim satelitima.

Pre spomenuti memorandum citira studije koje su sprovele američka Nacionalna agencija za istraživanje okeana i atmosfere (NOAA) i Američka svemirska agencija NASA, a u kojima se spominju interferencije iz 24 GHz frekvencijskog pojasa koje utiču na meteorološke satelite (nalaze se na frekvencijama od 23,6 do 24 GHz).

Kako bi se rešio problem "out-of-band" interferencije preporučuje se promena "bleed-over" graničnih vrednosti sa -20 dB na -57 dB. Specifično se od FCC-a traži da se stopira dodeljivanje dozvola za 24 GHz frekvencioni pojas dok se ne provede ova promena.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.