Amazon-u će pripasti domen .amazon uprkos protivljenju južnoameričkih zemalja


Najveća američka internet prodavnica Amazon dobila je ime tako što je njen osnivač Jeff Bezos tražio neki naziv koji bi bio pri vrhu abecednog popisa imena u raznim adresarima kakvi su se devedesetih mogli naći na Internetu. Priča kaže da je čitao rečnik i tražio zanimljivu reč koja počinje sa slovom A. Kada je vidio naziv Amazon, koji je tada označavao samo reku Amazon-u, odlučio se za njega jer mu je zvučao egzotično, a ostalo je istorija.

Godinama nakon "krštenja" Amazon-a, 2012., Bezosova kompanija je organizaciji ICANN koja brine o nazivlju na Internetu predala zahtev za registracijom domena .amazon. Da ne bi sve prošlo glatko pobrinule su se vlade zemalja koje su smeštene u amazonskom regionu Južne Amerike. Brazil, Bolivija, Peru, Ekvador, Kolumbija, Venezuela, Gvajana i Surinam uložili su prigovor smatrajući da se naziv "Amazon" treba vezivati uz njihovu regiju a ne uz internet prodavnicu.

Niko ne bi trebao da ima monopol na Amazon-u, amazonske prašume i ostala prirodna bogatstva ove regije, argumentovali su svoje negodovanje iz spomenutih zemalja.

Nakon dugih pregovora Amazon nije uspeo da postigne dogovor sa ovim državama i organizacijom Amazon Cooperation Treaty Organization koja brine o prirodnim resursima regije. Stoga je ICANN ove nedelje odlučio nastaviti sa procesom dodele domena .amazon kompaniji Jeffa Bezosa kako je bilo i zatraženo pre sedam godina. Sada je sasvim izgledno da će, nakon mesec dana javne rasprave o ovom predlogu, sporni domen ipak pripasti Amazon-u.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.