Antimonopolska tužba protiv Apple App Store-a


Vrhovni sud SAD-a dozvolio je pokretanje antimonopolskog slučaja protiv Apple-a, nakon što je žalbu ekipe iz Cupertina na sličnu odluku nižeg suda odbacio.

U obrazloženju odluke Vrhovni sud navodi da se Apple optužuje zbog prisiljavanja korisnika na korišćenje Apple Store-a, čime koristi svoj monopolistički položaj za naplaćivanje developerima i korisnika.

Tehnički gledano, Apple dopušta distribuciju iPhone aplikacija isključivo kroz App Store. Developeri mogu izrađivati aplikacije i objavljivati ih u App Store-u samo ukoliko imaju nalog koji plaćaju 99 dolara. Ukoliko aplikacije nisu besplatne, već se naplaćuju, Apple od svake prodaje uzima procenat u visini od 30 posto.

Taj Apple-ov pristup omogućava antimonopolsku tužbu jer prisiljavanje korisnika na korišćenje App Store-a i uzimanje procenta od prodaje aplikacija može značiti da se kompanijin poslovni model temelji na monopolističkom sistemu.

Vrhovni sud objašnjava da ovime daje mogućnost korisnicima da tuže Apple zbog ovakvog pristupa.

Treba naglasiti da ovde nije reč o presudi protiv Apple-a, već su samo stvoreni zakonski uslovi da se takve tužbe pokrenu, što bi na kraju moglo dovesti do drastičnih promena u App Store-u i smanjiti mu prihode, ali pitanje je hoće li do tih tužbi uopšte doći, a na eventualne presude protiv Apple-a mogli bismo čekati godinama.

Čitavo obrazloženje Vrhovnog suda SAD-a možete pronaći na ovom linku.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.