Apple preteruje kada navodi mogućnosti baterija svojih telefona


Iskazivanje mogućnosti proizvoda, ako se ono ne tiče direktno tehničkih karakteristika nego opisnih izjava, često daje prostora proizvođačima za "muljanje", dok kupce može dovesti u zabludu. Ako na kutiji telefona piše da mu je baterija kapaciteta, na primer, 2658 mAh, onda u to nemamo razloga da sumnjamo, ali kada se u marketinškim materijalima navodi "do 25 sati razgovora", treba biti oprezan u interpretaciji.

To je potvrdilo najnovije istraživanje britanskog magazina Which? koji se bavi testiranjem raznoraznih proizvoda. Ovoga puta su prikupili preko 50 telefona najpopularnijih proizvođača i izmerili im stvarne karakteristike kada je reč o broju sati telefoniranja sa jednim punjenjem baterije. Testirani su telefoni kompanija Apple, HTC, Nokia, Samsung i Sony. Od svake marke uzeto je najmanje šest modela na kojima su obavljeni testovi i potom su rezultati upoređivani sa onime što kažu proizvođači.

Rezultati su prilično zanimljivi. Apple i HTC pokazali su se "lažljivima", odnosno njihovi su telefoni davali manje vremena razgovora nego je to službeno iskazano. Apple je pritom bio daleko najlošiji – njihovi telefoni su na testu omogućavali od 18% pa čak do 51% manje sati razgovora nego što su trebali. iPhone XR obeležen je kao model kod kojeg je proizvođač najviše precenio mogućnosti baterije: umesto najavljenih 25 sati razgovora izdržao je tek 16 sati i 32 minute, što daje spomenutih 51% razlike.

HTC-ovi modeli u proseku su izdržali 19,6 sati umesto 20,5 koliko proizvođač navodi. S druge strane, Nokia, Samsung i Sony su postupili sasvim drugačije – čak su i podcenili mogućnosti svojih uređaja, pa su ovi u proseku nudili oko 21% duže vreme korišćenja.

Najboljim se na testu pokazala Sony-jeva Xperia Z5 Compact. Umesto 17 sati, u testiranju je ovim telefonom bilo moguće obavljati razgovore čak 25 sati i 52 minute.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.