CIA lansirala anonomni sajt na Tor mreži


Poznate špijunske agencije očekivali biste zadnje na Tor mreži i sigurnim internet browserima koji ne mogu ući u trag vašim aktivnostima na internetu. Ali, CIA je pokrenula svoju novu stranicu na anonimnoj Tor mreži, što bi trebalo da znači da njeni posetioci ne mogu da budu praćeni i otkriveni kao što je to slučaj sa standardnim browserima poput Chrome-a, Edge-a, Firefox-a, Opere i Safari-ja.

Ne želimo da ulazimo u rasprave da li je Tor mreža zaista tako bezbedna kao što pričaju, ali svakako je zanimljivo videti web stranicu CIA-e koju možete otvoriti samo u Tor browseru na .onion adresi.

CIA kaže da je prelazak na .onion site "prirodan potez", jer je siguran, anoniman i ne može se pratiti, pa na njega čak nećete ni moći doći drugim browserima osim Tor-a, u kojem ćete trebati da upišete ili iskopirate adresu:

ciadotgov4sjwlzihbbgxnqg3xiyrg7so2r2o3lt5wz5ypk4sxyjstad.onion

Naravno, bit će vam puno jednostavnije da je kopirate nego pamtite, osim ako ste i sami prošli neku školu za špijune.

Mada je CIA ekipa svesna da Tor koriste svi cyberkriminalci, zli hakeri i aktivisti koji joj predstavljaju noćnu moru, svesni su da bi i sami mogli imati korist od njega, posevno u slučajevima kada ih neko želi kontaktirati i ostati anoniman. Stoga je jedna od glavnih svrha nove CIA-ine stranice da potakne buduće doušnike da joj šalju dojave o protivameričkim aktivnostima i snumnjivim stvarima, bez straha da im agenti budu za vratom i ugroze bezbednost.

Druga namera CIA-e je naravno propaganda, posebno među mlađim ljudima, a treća da se putem Tor mreže javljaju osobe koje bi se želele zaposliti u najvećoj špijunskoj organizaciji na svetu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.