Evorpska komisija pokrenula istragu u slučaju Spotify protiv Apple-a


Muzički servis Spotify je direktni konkurent Apple Music-u, ali ima "nesreću" da mora da koristi Appleov App Store kako bi se probio do krajnjih korisnika. Na toj platformi za prodaju aplikacija i pripadajućih pretplata Apple ima potpunu kontrolu, te si uzima proviziju od čak 30% na svaku kupovinu. Plati li korisnik 10 dolara za Apple Music, sav novac ide Apple-u, ali plati li isti iznos za Spotify, ta kompanija će dobiti tek 7 dolara. Da bi Spotify zaradio isto koliko i Apple mora da poveća cene, a tada više neće biti konkurentan.

Zbog ove situacije koja značajno smanjuje mogućnosti konkurentima da se takmiče sa Apple-om, Spotify je sredinom marta prijavio Apple Evropskoj komisiji. Svoje su prigovore jasno i javno izneli, te zatražili od EK da pokuša svojim pravilima "izravnati teren za igru" svim učesnicima muzičkog streaming tržišta.

Sada je Evropska komisija odgovorila na njihov zahtev i najavila da će kroz nekoliko nedelja pokrenuti službenu istragu protiv Apple-a. Iako ona može trajati godinama, ako se pokaže da je kršio pravila Apple bi mogao da dobije kaznu u visini do čak 10% ukupnih godišnjih prihoda na globalnom nivou – što bi u slučaju ove kompanije moglo biti i preko 26 milijardi dolara.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.