Facebook sledeće godine lansira sopstvenu kriptovalutu


Do kraja ove godine, javlja BBC, Facebook će početi da testira svoju sopstvenu kriptovalutu, za sada nazvanu GlobalCoin.

Nakon početnih testiranja, u prvom tromesečiju sledeće godine, društvena mreža bi mogla da pokrene i sopstvenu platformu za digitalna plaćanja zasnovanu na toj kriptovaluti.

O Facebook-ovim planovima za lansiranje kriptovalute priča se već godinama, ali sada je po prvi put i iz službenih izvora potvrđeno da su planovi u poodmakloj fazi. BBC je, naime, razgovarao sa guvernerom engleske centralne banke (Bank of England), Markom Carneyem, koji je nedavno o Facebook-ovom novom coinu i planovima razgovarao izravno sa Markom Zuckerbergom.

Zuckerberg je od centralne banke tražio savete i pomoć oko regulative i operativnih pitanja vezanih uz lansiranje valute i sistema za digitalna plaćanja. Prema informacijama koje su dostupne, Facebook takođe razmatra mogućnost pružanja usluge prenosa novca od korisnika do korisnika, čak i onih bez bankovnih računa.

GlobalCoin bi trebao da bude tzv. stablecoin čija bi vrednost bila povezana s američkim dolarom, kako bi se smanjili rizici od oscilacija.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.