Google uvodi automatsko brisanje podataka o korisničkim navikama


Google-ovo prikupljanje svih mogućih podataka o svojim korisnicima – onih poput lokacije ili istorije pretraživanja – postoji oduvek, ali u poslednje vreme svi, pa tako i ova kompanija, rade na unapređenju bezbednosti i privatnosti korisnika. Ili barem žele da im se korisnici osećaju sigurno i zaštićeno od praćenja. Google je stoga odlučio da da svim vlasnicima korisničkih naloga na njihovoj platformi nešto više opcija za upravljanje svojim podacima.

Od ranije je moguće unutar podešavanja pronaći sve podatke koje je Google s vremenom prikupio o nama, te ih je i sada moguće trajno izbrisati. Ali, to je zahtevalo posebnu akciju i ručno brisanje, a malo ko je sklon održavanju tako visokih "higijenskih" navika na Internetu da bi marljivo, svakih nekoliko nedelja ili meseci, čistio ove podatke. Stoga su sada u Google-u najavili i uvođenje automatskog brisanja podataka.

To je rezultat povratnih informacija od strane samih korisnika. Uskoro će tako unutar podešavanja biti moguće, osim brisanja na zahtev, biti moguće uključiti i automatsko brisanje podataka o lokaciji i istoriji pretraživanja. Sistem će nuditi opcije – brisanje svih podataka starijih od 3 meseca, ili pak onih starijih od 18 meseci.

Ovo bi za većinu korisnika trebalo da bude sasvim dovoljno, a za one nesklone tome da Google ima bilo šta o njima u svojim bazama ostaće moguće u svakom trenutku ukloniti celokupnu istoriju, kao i do sada.

Najavljena će promena biti implementirana u narednih nekoliko nedelja, kažu iz Google-a.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.