Huawei je izgubio pristup Android-u i Google-ovim uslugama


Google je upravo obustavio poslovanje sa Huawei-jem, nakon prisilnog poteza koji će imati dramatičan uticaj na Huawei uređaje širom sveta.

Reuters piše, pozivajući se na izvor blizak tom pitanju, da Google je bio prisiljen da obustaviti poslovanje sa Huawei-jem koji "zahteva prenos hardverskih i softverskih proizvoda".

"Huavei Technologies Co Ltd će odmah izgubiti pristup ažuriranjima Android operativnog sistema, a naredna verzija njenih pametnih telefona izvan Kine će takođe izgubiti pristup popularnim aplikacijama i uslugama, uključujući Google Play Store i Gmail aplikaciju", napominje Reuters.

Huawei i dalje može da nastavi da koristi Android kao operativni sistem, budući da se radi o open source projektu, a prodavnicu aplikacijama i same Google-ove aplikacije korisnici će i dalje moći sami da instaliraju iz neke alternativne prodavnice aplikacijama koje će Huawei eventualno kreirati.

Ovo zapravo znači da nema novih Android bezbednosnih ispravki za nove i stare uređaje, uključujući i najnovije P30 i P30 Pro, Mate 20 Pro i mnoge druge uređaje.

Google-ove akcije dolaze nakon objave američkog ministarstva trgovine u sredu, čime je Huawei i 68 filijala stavljen na takozvanu listu entiteta, crnu listu za trgovinu, nakon izvršne naredbe koju je potpisao američki predsednik Trump.

To je ista lista na koju je ZTE dodat i kasnije uklonjen, tokom 2018. godine, što je izazvalo ogroman prekid poslovanja. Huawei-ju je sada stvarno zabranjeno da kupuje delove i komponente od američkih kompanija bez odobrenja američke vlade - što uključuje i Android.

Ovo je, naravno, ogroman udarac ako je priča tačna. Jedan od Huawei-jevih kompanija, HiSilicon koja proizvodi čipove, izjavila je da je na to "dugo bio spreman" za bilo koju zabranu, dok je Huawei ranije spomenuo da se priprema već šest godina ili više za bilo koju zabranu Android-a. Honor, pod-brend Huawei-ja, trebao bi da u utorak 21. maja u Londonu predstavi Honor 20, ali sada nije jasno šta će se desiti.

Kineski gigant izjavio je u saopštenju ranije ove nedelje da je "protiv odluke koju je doneo biro za industriju i bezbednost američkog ministarstva trgovine."

Dopuna:


Vest je i zvanično potvrđena, ali Play Services i Google aplikacije će i dalje moći nesmetano koristiti, budući da, ne iziskuju direktnu Google-ovu interakciju sa Huawei-jem. Ono što će Huawei morati sam da učini je razvijanje sistema bezbednosnih i nadogradnji operatvinog sistema.

U međuvremenu se oglasio i Google, koji je potvrdio da će Huawei i dalje imati pristup Google Play i Google Protect servisima, kao i da će oni nastaviti da funkcionišu na postojećim uređajima. Ono što je u ovom trenutku nejasno je kako će se cela stvar odraziti na uređaje koji budu stizali u budućnosti.

Još uvek čekamo službenu reakciju Huawei-ja.

Dopuna 2:

Huawei se danas oglasio službenom i kratkom izvjavom za javnost u kojoj navodi kako će nastaviti da izdaje nadogradnje i bezbednosne zakrpe za sve svoje uređaje, ne konkretizirajući šta nameraava da učini po pitanju Google-ovih aplikacija. Na kraju saopštenja dodaju da lansiranje Honor-a 20 sutra Londonu ide po planu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.